Sorra gyártják a hamis képeket az Amazonasról az interneten

Vágólapra másolva!
A napokban jelent meg egy kép a közösségi médiában, amin az látható, ahogy éppen egy jaguárt mentenek ki a vízen át az amazonasi erdőtűzből. Hamar kiderült azonban, hogy a kép nem is idén készült, és nem is az amazonasi katasztrófa során - írja a V4NA  nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Sorra járják körbe az internetet az Amazonast sújtó erdőtüzekről készült képek, bemutatva az ott zajló katasztrofális helyzetet. A képek és a hírek között azonban megjelennek az álhírek is, és mint kiderül, nem mindegyik képnek kell hinni elsőre.

Ez történt több Instagram oldallal is, amely az alábbi képet osztotta meg.

Ehhez azt írták, hogy a képen lévő jaguárt 2019-ben az amazonasi tüzek miatt a vízbe dobták, ahonnan később biztonságba helyezték a mentők. A felhasználó szerint az állat szemei pontosan leírják, mit is művel az emberiség a Földdel.

Csakhogy mint kiderült, a kép egyáltalán nem az amazonasi erdőtüzek kapcsán készült, és még csak nem is idén. A fotót 2016-ban készítették azok a „dzsungel harcosok”, akik a jaguárok mentésével foglalkoznak Brazíliában. Ezek az állatok ugyanis sokszor esnek áldozatul a vadászoknak és az illegális tenyésztőknek.

A látványos és egyébként hihető képnek azonban sokan bedőltek, és a közösségi oldalakon mások is úgy osztották meg a fotót, mintha az most készült volna az erdőtüzek alatt.

Hasonló hibába esett bele ráadásul Emmanuel Macron francia elnök is, aki néhány nappal ezelőtt egy Twitter-posztjában arról írt, hogy ég a Föld tüdeje. Posztjához egy képet mellékelt, ami azonban vitatott eredetű. Sokak szerint a kép nem friss, 2003-ban készült.

Ráadásul, mint azt tudósok már többször elmondták, az Amazonas nem a Föld tüdeje, valójában több oxigént lélegeznek be az amazonasi fák, mint amennyit termelnek, az esőerdők jelentősége egész másban van.

Ahogy Daniel Nepstad híres Amazonas-szakértő mondta a Forbesnak: a hírességek által posztolt fotóknak semmi köze a mostani tüzekhez. A Cristiano Ronaldo által posztolt fotó Dél-Brazíliában készült, távol az Amazonas vidékétől. A Leonardo DiCaprio és Emmanuel Macron által posztolt fotó húsz éves, a Madonna és Jaden Smith által megosztott kép pedig több mint harminc. Más hírességek svédországi, indianai és montanai képeket osztottak meg.