Bolsonaro visszautasítja Macron megalázó ajánlatát

Nova Santa Helena, 2019. augusztus 24. Erdőtűz pusztít a Mato Grosso brazil szövetségi állambeli Nova Santa Helena közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken. MTI/AP/Leo Correa
Vágólapra másolva!
Azonnali 20 millió dolláros, úgymond segélyt nyújtanak a G7-országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón. Erre reagálva Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali és nemzeti szuverenitás-párti államfője közölte, „nem fogadja el, hogy Macron és a G7-államok vezetői sértegessék, illetve gyarmatként kezeljék hazáját".
Vágólapra másolva!

Az azonnali "segélyből" tűzoltó repülőgépeket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.

Emanul Macron azt mondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről.

2019. augusztus 24. Erdőtűz pusztít a Mato Grosso brazil szövetségi állambeli Nova Santa Helena közelében 2019. augusztus 23-án. MTI/AP/Leo Correa Forrás: MTI/AP/Leo Correa

A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt.

Bolsonaro nem kér Macron megalázó segítségnyújtásából

Jair Bolsonaro, Brazília nemzeti jobboldali államfője határozottan visszautasította a G7-ek vezetőinek és különösen Emmanuel Macron francia elnöknek azon szándékát, hogy gyarmatosítsák Brazíliát.

Jair Bolsonaro Forrás: AFP/Mateus Bonomi/AGIF/Mateus Bonomi

Bolsonaro véleménye alapján

a „Dél nagyhatalmaként" emlegetett Brazíliát nem lehet gyarmattá tenni.

A hazája érdekeit mindenek fölé helyező brazil államfő a Twitter-oldalán ezzel kapcsolatban két bejegyzést is írt.

Az elsőben közölte,

Bolsonaro nem tartja szerencsésnek a G7-ek azon nyilatkozatát, hogy úgymond „megmentenék" Amazónia szövetségi államot, mert

az Brazília része, tehát nem egy külföldi hatalom gyarmata.

Második tweet-jében az államfő felhívta rá a figyelmet, hogy az erdőtüzek miatt az együttérzésüket kifejező államok

nem tartják tiszteletben Brazília szuverenitását.