Donald Trump felajánlotta segítségét Vlagyimir Putyinnak az erdőtüzek oltásához

tűz, Oroszoroszág, Krasznojarszk, Bogucsani járás
This handout picture taken on July 30, 2019 from onboard a Be-200 firefighting aircraft and provided by the press-service of Russia's Krasnoyarsk Krai's forestry ministry shows a forest fire in the Boguchansky district. (Photo by HO / press-service of Russia's Krasnoyarsk Krai's forestry ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / press-service of Russia's Krasnoyarsk Krai's forestry ministry / HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Segítséget ajánlott fel a szibériai erdőtüzek elleni küzdelemben Vlagyimir Putyinnak Donald Trump – közölte szerda késő este a Kreml sajtószolgálata. Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet, több területen is rendkívüli állapotot hirdettek ki.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Washington kezdeményezésére telefonon lépett kapcsolatba egymással. Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint megköszönte a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását.

Szükség esetén élni fog a felajánlással

és Szibériában "erős" repülőegységet hoztak létre a tűz elleni küzdelemre. Putyin azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint nehézségek adódtak a repülőgépek utántöltésénél és elhelyezésénél.

Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Putyin Trump lépését annak zálogaként értékelte, hogy

a jövőben sikerül majd helyreállítani a teljes körű kapcsolatokat a két ország között.

A két vezető egyebek között a telefonos és a személyes kapcsolattartás folytatásáról állapodott meg.

Erdőtűz Krasznojarszkban július 30-án Forrás: AFP/Ho

Az orosz elnök néhány órája elrendelte, hogy a védelmi minisztérium is vegyen részt a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító erdőtüzek oltásában. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet tartalékalapból pótlólagos eszközöket csoportosítnak át.

Oroszországban mintegy hárommillió hektáron ég a növényzet, ami miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapot bevezetését rendelték el.

Jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem.