Nemzetközi embercsempész-hálózatot számoltak fel Kósz szigetén

Vágólapra másolva!
Nemzetközi embercsempész-hálózatot számolt fel a görög rendőrség Kósz szigetén.
Vágólapra másolva!

A hálózathoz tartozó két görög és négy külföldi gyanúsított tömegével vitt komphajóval migránsokat a görög szárazföldről Kósz szigetére, ott hamis úti okmányokat adtak nekik, amelyekkel nyugat-európai országokba induló repülőjáratokra szállhattak.

A feltételezett embercsempészek között van egy görög rendőr is, aki a kószi repülőtéren dolgozva könnyítette meg a bűnözők dolgát. A nyomozás még nem zárult le, keresik a legalább 15 hónapja aktív hálózat további tagjait.

Az embercsempészek fejenként 4500-6000 eurót – csaknem kétmillió forintot – kértek minden illegális bevándorlótól, hogy Nyugat-Európába juttassák.

A bűnözők azt tanácsolták a migránsoknak, hogy öltözzenek turistáknak. A nőknek javasolták, hogy jól sminkeljék ki magukat és férfiakkal mutatkozzanak, mintha üdülésből visszatérő párok lennének.

Egyelőre nem tudni, hogy a hálózat hány migránst juttatott el Nyugat- és Közép-Európába.

A görög szárazföldön jelenleg mintegy 60 ezer menekült él, többségük Szíriából érkezett. A görög szigeteken hozzávetőleg további 18 ezer menedékkérő tartózkodik túlzsúfolt menekülttáborokban.