Juan Guaidó: A venezuelai diktatúrának véget kell érnie

Horizontal Venezuelan opposition leader and self-proclaimed interim president Juan Guaido speaks during a rally in San Bernardino neighbourhood in Caracas on April 1, 2019. - Venezuela's top court -the Supreme Court of Justice- called on the ruling Consti
Juan Guaidó
Vágólapra másolva!
Juan Guaidó, akit több mint ötven ország ismer el Venezuela törvényes vezetőjének, kijelentette: Maduro követeivel folytatott megbeszélésének tartós megoldásra kell vezetnie, és nem nyerhet több időt magának.
Vágólapra másolva!

Venezuelában hatalmi harc folyik a magát Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltott Juan Guaidó ellenzéki vezető és Maduro között. Guaidó, akit több mint ötven ország ismer el Venezuela törvényes vezetőjének, kijelentette: a megbeszéléseknek tartós megoldásra kell vezetniük, és nem szolgálhatják azt, hogy az ország szocialista vezetése időt nyerjen magának.

- olvasható Guaidó hivatalának közleményében, amely azonban nem említette a találkozó időpontját.

"A venezuelai nép, a szövetségeseink, és a világ demokráciái is elismerik az igazán szabad és átlátható választási folyamat szükségességét, amely lehetővé tenné számunkra, hogy túllépjünk a válságon és virágzó jövőt építhessünk" - áll a Twitteren megjelent állásfoglalásban.

Az ellenzék egyben hangsúlyozta, hogy továbbra is

Maduro kormányának távozását és új választásokat követel.

Juan Guaidó, akit több mint ötven ország ismer el Venezuela törvényes vezetőjének Forrás: AFP/Yuri Cortez

A norvég külügyminisztérium szerint a találkozóra még a héten sor kerül. Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter pedig megerősítette, hogy a találkozón részt vesz a kormányküldöttség is.
"Reméljük, hogy (Madurónak) a béke megerősítését és a nemzeti egyetértést szolgáló erőfeszítései gyümölcsözőek lesznek majd" - írta Twitter-üzenetében Rodríguez.

A norvég kormány az elmúlt hónapokban igyekezett közvetíteni a felek között, de az Oslóban tartott két tárgyalási forduló eredménytelenül ért véget Maduro pénteken kiállt a Norvégia közvetítésével zajló tárgyalási folyamat mellett, míg

Guaidó aznap azt mondta: sosem lesz megfelelő pillanat arra, hogy valaki közvetítő szerepet játsszon

"emberrablókkal, emberi jogok megsértőivel, illetve egy diktatúrával".

A latin-amerikai országban hónapok óta politikai válság dúl Nicolás Maduro elnök és a nemzetközi támogatást élvező Juan Guaidó között, aki Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Eközben a gazdaság mélyrepülésben van, és a helyiek életét megkeseríti a hiperinfláció és az áruhiány.