Egyre nagyobb gondban Manfred Weber

WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, beszédet mond a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Manfred Weber egyre szorultabb helyzetben van, ezért úgy tűnik, a liberálisokkal próbál megállapodni, hogy támogassák. Mindez azonban kevés lehet a sikerhez, mivel nagyon komoly ellentéteket szülne, ha az Európai Parlament Webert támogatná, míg a miniszterelnökök tanácsa ellene foglalna állást. A csütörtöki uniós csúcson nyilvánvalóan folytatódni fog a vita. 
Vágólapra másolva!

Nem úgy alakult az EP-választás több pártnak, ahogy azt előtte remélték. Emiatt aztán komoly viták alakultak, a megoldás pedig egyelőre úgy tűnik, messze van.

Emiatt aztán német kormányzati források szerint Merkel annyira felháborodott, hogy kiegyezésre törne, kompromisszumot ajánlhat, aminek egyértelmű vesztese Manfred Weber lehet.

Állítólag a német kancellár már az e heti uniós csúcstalálkozón közölheti a részleteket. Annyi szivárgott ki egyelőre, hogy Berliné lenne az Európai Központi Bank vezetése ahelyett, hogy Weber lenne az Európai Bizottság elnöke – írta a Magyar Nemzet.

A visegrádi országoknak is juthat kulcspozíció

Az EP vezető politikai csoportjai a május végi választások óta nem képesek parlamenti többség kialakítására, és a Spitzenkandidatok (csúcsjelöltek) ügyében sem találják a közös nevezőt.

Az uniós kulcspozíciók sorsa legkorábban a tagállami vezetők e heti csúcstalálkozóján dőlhet el, Donald Tusk legalábbis erre tett ígéretet május végén.

A lap megjegyzi, hogy rendkívüli csúcstalálkozó is lehet akár már júliusban. Ez akkor történhet meg, ha pénteken nem lesz megegyezés, és nem döntik el, ki vezesse az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Központi Bankot.

Manfred Weber úgy tűnik, lepaktált a liberálisokkal Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Azt ígérték, hogy ezúttal a politikai, földrajzi és nemi törésvonalak figyelembevételével osztják majd ki a lapokat. Valószínűsíthető, hogy a visegrádi országoknak is jut majd egy uniós kulcspozíció. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint utóbbi a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt lehet. Ezt jelenleg az olasz Federica Mogherini tölti be.

Weber a liberálisokkal köthetett megállapodást

Hagyományosan a legnagyobb pártcsalád csúcsjelöltje lehet az Európai Bizottság elnöke, azonban Manfred Webert egyre kevesebben támogatják, ami komoly törésvonal a Néppárton belül.

Orbán Viktor mellett Macron francia elnök is ellenzi, hogy Weber legyen a bizottság első embere.

Állítólag Merkel kész feláldozni Webert, és odaadhatják másnak a pozíciót. Ezért cserébe a német kancellár annyit kér, hogy az EKB élére kerüljön egy német ember. Az EKB élén jelenleg még az olasz Mario Draghi áll, de Berlin saját jegybankjának elnökét, Jens Weidmannt küldené Frankfurtba.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője brüsszeli sajtóértesülésekre hivatkozva ismertette, hogy az Európai Néppárt megegyezett az új liberális, Újítsuk meg Európát nevű párttal, hogy támogassák Manfred Webert az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként. Ez lehet az utolsó szalmaszál, amibe Manfred Weber még kapaszkodhat, ha a Bizottság elnöke akar lenni – mondta a szakértő.

Brüsszeli sajtóértesülések szerint a néppárti jelölt támogatásáért cserébe a liberális párt vezetője, Guy Verhofstadt megkapja az Európai Parlament (EP) vezetését.

Ezzel össze akarják ugrasztani az EP-t és az Európai Tanácsot, hiszen már egyértelmű, hogy Manfred Webert nem szeretnék vezető pozícióban látni az európai állam- és kormányfők

– fogalmazott Pócza. A liberális párthoz tartozik a francia elnök, Macron 23 uniós képviselője is.