Másfél órán át tárgyalt egymással Donald Trump és Vlagyimir Putyin

Vladimir Putin - Donald Trump meeting in Osaka Japan June G20 Summit Russian President Vladimir Putin first day Osaka US President Donald Trump 2019
OSAKA, JAPAN - JUNE 28: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) US President Donald Trump (R) meets Russian President Vladimir Putin (L) on the first day of the G20 summit in Osaka, Japan on June 28, 2019. Kremlin Press Office / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Másfél órán át tárgyalt egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Oszakában a G20 országcsoport csúcstalálkozója alkalmával, de utána egyikük sem nyilatkozott a sajtónak, és csupán a Fehér Ház által kiadott szűkszavú Twitter-üzenetből derült ki, hogy szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról, és egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztató híján hírügynökségek a találkozó rövid, sajtónyilvános részére hegyezték ki tudósításaikat, idézve Trump kijelentését, hogy "kiváló eredményeket" vár a találkozótól, és a kereskedelmi kérdéseken kívül a leszerelésről is szó lesz rajta.

A tárgyalások szívélyes hangulatban kezdődtek, és amikor újságírók azt firtatták Trumptól, kérni fogja-e a tárgyalópartnerét arra, hogy Oroszország ne avatkozzon be az amerikai választásba, az amerikai elnök azonnal eleget tett a kérésnek, mutatóujját felemelve kétszer is arra intette Putyint, hogy ezt ne tegyék.

"Igen, természetesen kérni fogom. Nem avatkozzanak be a választásba, kérem! Ne avatkozzanak be a választásba!" – mondta Trump. A fényképezőgépek sűrű kattogása miatt ezt alig lehetett hallani, de Trump persze inkább tréfának szánta ezt, és gesztusával mosolyt csalt Putyin arcára.

Donald Trump és Vladimir Putyin Oszakában Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Kremlin Press Office / Handout

Az amerikai-orosz kapcsolatok évekkel ezelőtt, még Barack Obama elnöksége idején leszállóágba kerültek, és erősen rontott rajtuk az, hogy Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet, majd Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek nyújtott támogatást a szíriai konfliktusban, gyakorlatilag eldöntve ezzel a háború kimenetelét.

Putyin egy nem régi tévéinterjújában úgy fogalmazott, hogy a kétoldalú viszony "egyre rosszabb és rosszabb".

A Trumppal folytatott megbeszélés után Putyin tárgyalóasztalhoz ült Theresa May leköszönő brit miniszterelnökkel, és más országok vezetőivel is megbeszélést folytat majd. A kétnapos oszakai csúcson Trump is több fontos találkozót bonyolít le, tárgyalni fog a többi között Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Angela Markel német kancellárral is.