Alapjogokért Központ: Képtelenség Manfred Weber mögé további támogatókat találni

WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Képtelenség Manfred Weber mögé további támogatókat találni, ezzel pedig körvonalazódni látszik, hogy megbukott a csúcsjelölti rendszer – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: rendkívül eltérőek az elképzelések az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről, így nem meglepő, hogy a tagállami vezetők pénteki csúcsértekezletén nem született döntés a tisztújításokról.

Mint elmondta,

21 állam kell ahhoz, hogy jelöltet állítsanak az Európai Bizottság elnöki tisztségére, de az EU-csúcsról kiszivárgott információk alapján nem tudnak Manfred Weber mögött ennyit felsorakoztatni.

Emlékeztetett: pár napja még a Politico.com arról adott hírt, hogy az Európai Néppárt megegyezett az új liberális, Újítsuk meg Európát nevű párttal, hogy támogassák Manfred Webert az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként. Manfred Weber pozícióját azonban gyengítette, hogy a zöldek és a szocialisták is bejelentették, hogy nem támogatják, ebben a helyzetben pedig a liberálisok megfontolt döntést hoztak, és meggondolták magukat – fűzte hozzá a politológus.

Pócza István kitért arra is, hogy brüsszeli hírforrások szerint a Néppárt titkos jelöltje Michel Barnier francia politikus, a párt alelnöke, akit a visegrádi országok is támogatnak.

Orbán Viktor: Weberék elbuktak, a magyar emberek nem akarták őket

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben.

Hozzátette:

Magyarországon nagy támogatást kaptak, az 53 százalék példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs.

Orbán Viktor ezért komoly vállalásokat is tett. Ezzel a támogatottsággal egyrészt meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják.

Másrészt a kormányfő vállalta,

Weber többször is megsértette magyarokat

Manfred Weber a választási kampánya során és azt megelőzően is többször megsértette a magyarokat. Márciusban az Európai Néppárt csúcsjelöltje kijelentette, hogy

a magyar kormánypártok szavazataival nem akar bizottsági elnök lenni. Tavaly decemberben pedig a botrányos Sargentini-jelentés szavazásán nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem egész Magyarország ellen szavazott.

Manfred Weber Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az EP-választások után ráadásul kiderült, hogy már saját honfitársai, a németek sem akarják őt bizottsági elnöknek. Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 37,6 százaléka semmiképpen sem, további 21,5 százaléka pedig inkább nem javasolná, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa legyen a brüsszeli testület új vezetője.

Ennek nyilvánvalóan köze van ahhoz, hogy

a baloldali bevándorláspártiakhoz dörgölőző Manfred Weber teljesen alkalmatlan egységbe terelni a keresztény-konzervatív pártokat,

aminek ékes példája volt Magyarország, a történelmi szövetséges gyakori támadása is. De a kampány során napvilágra kerültek a csúcsjelölt sötét ügyletei is.

Először a V4NA nemzetközi hírügynökség kiderítette, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva tett el legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot. Nem sokkal később pedig az derült ki, hogy a honlapját, amire az EU-tól pénzt kapott, fordítók helyett egy nevetséges szövegeket megalkotó fordítóprogrammal készítette.