V4NA: A V4-ek nem a jelenlegi csúcsjelöltek közül neveznének vezetőt az Európai Bizottság élére

Visegrádi négyek
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő Prágában, miután véget ért a V4 országok informális egyeztetése. Hozzátette: ennek a személynek nem kell feltétlenül Közép- vagy Kelet-Európából származnia. Ezt a V4NA nemzetközi hírügynökség írta meg.
Vágólapra másolva!

Andrej Babis szerint a visegrádi kormányfők úgy vélik, nem lenne jó, ha az Európai Bizottság élére a jelenlegi csúcsjelöltek egyike kerülne.

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy Prágában véget ért Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő informális egyeztetése a legfőbb uniós tisztségek jelöltjeiről.

– fogalmazott Babis, de konkrét neveket nem akart említeni.

Emlékeztetett: az Európai Néppárt csúcsjelöltje a német Manfred Weber, a szocialistáké Frans Timmermans, a liberálisoké a dán Margrethe Vestager. A cseh miniszterelnök nyilvános bírálója a csúcsjelölti rendszernek, és úgy véli, néhányan a jelöltek közül „nem igen szeretik a V4-es régiót”.

Forrás: V4NA

Nem arról van szó, hogy határozottan kitartanánk valaki mellett, akinek Közép- vagy Kelet-Európából kellene lennie. Ilyen jelöltek is vannak, de most arról van szó, hogy ez az ember értse meg a régiónkat, ne legyenek történelmi előítéletei és negatív véleménye álláspontunkról például a migráció, a klíma vagy a költségvetés kérdésében – mondta a cseh miniszterelnök.

Kiemelte: nem lenne jó, ha a vasárnapi csúcson sem sikerülne megoldani a fontos vezető tisztségek betöltésének kérdését.