Negyven holttestet emeltek ki a Nílusból a szudáni tüntetők szerint

Vágólapra másolva!
A szudáni demokráciapárti tüntetések szervezőinek szerdai közlése szerint 40 holttestet emeltek ki a Nílusból a fővárosban, Kartúmban. A szudáni orvosok bizottsága szerint az előző nap felszínre hozott holttesteket a paramilitáris Gyors Támogató Erők, az RSF ismeretlen helyre vitték.
Vágólapra másolva!

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezeket a halálos áldozatokat is beleszámolva

már százan haltak meg

azóta, hogy hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

Az orvosi bizottság egy hétfői Facebook-bejegyzésében - orvosok és sebesültek elmondásaira hivatkozva - arról számolt be, hogy

az RSF tagjai számos holttestet az ellenzéki tábortól mintegy 500 méterre található Nílus folyóba dobtak.

Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség, az SPA szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy a tiltakozók teljes mértékben elutasítják - az országot jelenleg irányító - átmeneti katonai tanács, a TMC vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni felhívását a tárgyalások folytatására.

Musztafa szerint a felhívás komolytalan, mert - mint fogalmazott -

Folytatjuk a tüntetéseket, az ellenállást, a sztrájkot és a teljes polgári engedetlenséget."

Szaúd-Arábia kormánya mindeközben a párbeszéd felújítására kérte a szudáni szemben álló feleket.

Burháni egy keddi televíziós beszédében a tiltakozók vezetőit hibáztatta az ingadozó helyzetért, azzal vádolva őket, hogy kivonták magukat a tárgyalásokból. Bejelentette, hogy

a TMC egyoldalúan ideiglenes kormányt alakít, és hét-kilenc hónapon belül választásokat tartanak nemzetközi felügyelet mellett.

Burháni leszögezte, hogy a tárgyalásokon elért megállapodások semmisnek tekintendők.

A TMC vezetője azonban szerdán jelezte, hogy a tábornokok készek az egyeztetések felújítására az ellenzékkel. Burháni egyúttal azt mondta, hogy elszámoltatják a tüntetők táborának erőszakos felszámolásáért felelősöket.

A tiltakozók április 6-án - öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a TMC és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.