Migránsok millió jöhetnek Európába a következő években családegyesítéssel

Horizontal FILE D'ATTENTE MIGRATION ET IMMIGRATION MIGRANT BARRIERE DE SECURITE POLICE POLICIER
Migrants and refugees wait in front of the city hall to have their situation examined and to obtain emergency accommodation in Nantes, western France, on July 23, 2018, following the evacuation by police of their camp at the Daviais square. French police on July 23, 2018 cleared some 450 Sudanese and Eritrean migrants from a park in the western city of Nantes where they had been camping for more than a month. / AFP PHOTO / Sébastien SALOM GOMIS
Vágólapra másolva!
A családegyesítés a munkavállalás mellett az EU-ba történő bevándorlás második fő forrása, és jelentősége folyamatosan növekszik. A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint a családegyesítés az illegális migráció legalizálásának leghatékonyabb módja. A kutatás a legfrissebb adatok alapján elsősorban Franciaországra és Németországra, az unió két meghatározó és nagymértékben érintett országára összpontosít. Mindkét esetben megvizsgálták a szinte észrevétlenül zajló, ám radikális társadalmi és kulturális változásokat eredményező gyakorlat következményeit.
Vágólapra másolva!

2017-ben a 28 EU-s tagállamban 830.000 tartózkodási engedélyt adtak ki családi okokból (ami az összes engedély 26,5 százaléka), s ez 2016-hoz képest 6,3 százalékos növekedés. Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala azt is állítja, hogy 10 nyugat-európai tagállamban a tartózkodási engedély kiadásának leggyakoribb oka a családegyesítés. Három tagországban, így Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban adják ki az összes családi indokú engedély felét.

Úgy tűnik, hogy ez a fajta migráció a bevándorló közösségek reprodukciójának és elzárkózásának legerősebb tényezője, mivel Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban folyamatos utánpótlást biztosít a Törökországból, Észak- és Nyugat-Afrikából, illetve az indiai szubkontinensről származó bevándorló közösségeknek.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

A családegyesítéssel érkezők jellemző származási országai: Marokkó (67%), Törökország (41,5%), Brazília (37,7%), India (34,3%), Szíria (27,3%) és Irak (22,1%).

2016 márciusában a német kormány két évre felfüggesztette a kiegészítő védelemmel rendelkező migránsok családegyesítését, majd 2018 augusztusában újra engedélyezte a korlátozott védelmi státuszú menekültek családegyesítését, és mintegy 34 000 egyesülés iránti kérelmet nyújtottak be. Ezen gyakorlat általánossá tétele tehát nem más, mint az észrevétlen, legális, de demográfiai szempontból közép- és hosszú távon jelentős tömeges bevándorlás.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Franciaország több mint 520 000 tartózkodási engedélyt adott ki a családegyesítés indokával. Ha a jelenlegi tendencia továbbra is fennáll, ez azt jelenti, hogy

az EU-ba a következő tíz évben csupán Marokkóból, Szíriából és Indiából majdnem 2 millió embert hoz majd be a családegyesítés jogi bűvészmutatványa.

A teljes, angol nyelvű elemzést itt olvashatja el.