Videóüzenetben fenyegetőzik az Iszlám Állam vezére

Iszlám állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Öt év után videóüzenetet tett közzé az Iszlám Állam terrorszervezet többször is halottnak vélt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, aki a dzsihadisták fő médiumának számító al-Furkán által hétfőn ismertetett, vélhetően a közelmúltban készült 18 perces felvételen azt mondta, bosszút akarnak állni harcosaik megöléséért és bebörtönzéséért.
Vágólapra másolva!
2014-es felvétel a terrorvezérről Forrás: AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA

A felvételen Bagdadi a földön ül egy szobában, és az arcukat elfedő harcosokkal beszél. Az Iszlám Állam vezetője mellett egy gépfegyver látható.

A 18 perces videofelvételen, amely az elején látható felirat alapján áprilisban készülhetett és hitelességét egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni, többek között azt mondta,

nyolc országban 92 műveletet hajtottak végre.

Bagdadi méltatta a 253 emberéletet kioltó és több mint 500 embert megsebesítő húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadásokat, azt hangoztatva, hogy a szíriai Baghúzban rájuk mért vereség megtorlásaként követték el őket. "Srí Lanka-i testvéreitek meggyógyították a monoteisták (az Iszlám Állam-tagok) szívét öngyilkos robbantásaikkal, amelyek megrázták a keresztesek (keresztények) ágyait az ő húsvétjuk során, hogy megbosszulják testvéreiteket Baghúzban" - fogalmazott. "Ez része a +keresztesekre+ váró bosszúnak" - tette hozzá.

Bár a dzsihadisták vezetője elismerte, hogy elvesztették Baghúzt, további harcokat helyezett kilátásba. "Az iszlám és emberei harca a keresztesek és az ő követőik ellen egy hosszú csata" - mondta.

Az al-Furkán hírportálon 2019. április 29-én közreadott videofelvételről készített képen Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vezetője üzenetet intéz támogatóihoz 2019 áprilisában. A már többször halottnak vélt al-Bagdadi 2014 júniusa óta most először tett közzé videoüzenetet. Forrás: MTI/EPA/-

A Srí Lanka-i merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget korábban. A dzsihadista szervezet a múlt kedden videofelvételt tett közzé, amelyen a támadások kitervelőjének tartott, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője, Mohamed Zahrán Hasím hűséget esküszik Abu Bakr al-Bagdadinak.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai "kalifátusának" márciusban vetett véget teljesen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab erőket tömörítő milíciaszövetség baghúzi ostroma. Bár Baghúz elestével a radikális iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a szíriai régióban,

több ezer szélsőséges továbbra is rejtőzködik, és terrorista sejtekbe tömörülve követnek el merényleteket mindkét országban.

Ez a dzsihadisták vezetőjének első megjelenése azóta, hogy 2014-ben az iraki Moszul városában beszédet mondott az an-Núri mecsetben. A beszédében felhívást intézett a muszlimokhoz, hogy fogadjanak hűséget az ő "kalifátusának", és engedelmeskedjenek neki, mint "vezetőjüknek".
Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki fejére. Az elmúlt években többször is halálhíre kelt.