Trump folytatná a tárgyalásokat Észak-Koreával, de nem hajlandó engedményekre

TRUMP, Donald; MUN Dzse In
Washington, 2019. április 11. Donald Trump amerikai elnök (b2) és felesége, Melania Trump (b) fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnököt (j2) és feleségét, Kim Dzsung Szukot a washingtoni Fehér Házban 2019. április 11-én. MTI/AP/Evan Vucci
Vágólapra másolva!
Donald Trump a Mun Dzsein dél-koreai elnökkel folytatandó tárgyalásai előtt a Fehér Házban közölte: "nem áll készen" az Észak-Korea elleni gazdasági szankciók enyhítésére, viszont bármikor készen áll egy újabb - harmadik - csúcstalálkozóra Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök szilárdnak nevezte az észak-koreai vezetőhöz fűződő kapcsolatát. Egy újabb csúcstalálkozóra utalva hangoztatta, hogy az "remélhetőleg nagyszerű megoldást eredményez majd a világ számára".

Kim Dzsongun, észak-koreai vezető Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Mun Dzsein kifejtette, nem tartja kudarcnak a Vietnamban tartott második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, inkább úgy értékeli, hogy az egy hosszú folyamat része volt. A dél-koreai államfő hangsúlyozta: egyetért az amerikai elnökkel abban, hogy a tárgyalások végső célja Észak-Korea teljes körű atomfegyver-mentesítése. Kiemelte, hogy az amerikai elnökkel megvitatják egy Észak-Koreának nyújtandó dél-koreai "humanitárius segítség" lehetőségét. A dél-koreai politikus Phenjannak szánt élelmiszer-szállítmányok indítását helyezte kilátásba.

Washington, 2019. április 11. Donald Trump amerikai elnök (b2) és felesége, Melania Trump (b) fogadja Mun Dzsein dél-koreai elnököt (j2) és feleségét, Kim Dzsung Szukot a washingtoni Fehér Házban 2019. április 11-én Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

A Fehér Ház közleménye szerint a két elnök kétoldalú kérdéseket vitatott meg. Mun szerda este érkezett Washingtonba, és csütörtökön reggel tárgyalt Mike Pence alelnökkel, Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.