Timmermans bizottsági elnökké válását segítheti a brexit halasztása

Frans Timmermans, Manfred Weber
Vágólapra másolva!
Rendkívül rosszul jár az Európai Néppárt (EPP), Manfred Weber pedig könnyen eleshet az európai bizottsági elnöki tisztségtől, amennyiben az Egyesült Királyság is részt vesz a május 23-26 közötti európai parlamenti (EP) választásokon - írja a Magyar Nemzet. Erre márpedig egyre nagyobb esély mutatkozik, a szavazataikkal ugyanis a brit munkáspárti EP-képviselők segíthetik a szocialista, bevándorláspárti Frans Timmermans bizottsági elnökké válását, miközben a konzervatívok már rég nem tagjai az Európai Néppártnak. Ha ez mégsem következne be, akkor is veszélybe kerülhet a néppárti-szocialista-liberális többség. Emiatt is udvarol Weber egyre jobban a zöldeknek is, mert a matematika szabályai alapján szüksége lehet a voksaikra.
Vágólapra másolva!

Theresa May brit miniszterelnök ma Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel folytat négyszemközti tárgyalásokat, holnap pedig

a rendkívüli EU-csúcsértekezleten fogja kérni a brexit június 30-ig történő elhalasztását.

Theresa May Forrás: AFP/Jack Taylor

A kormányfő abban bízik, hogy addig vagy el tudja fogadtatni a brit parlamenttel az EU-val kötött kilépési megállapodását, vagy saját Konzervatív Pártjának euroszkeptikus táborát megkerülve az ellenzéki Munkáspárttal dolgoz ki egy alternatív alkut.

Mivel azonban

a háromszor elutasított megállapodást továbbra sem támogatja a westminsteri alsóház,

s a Munkáspárttal zajló tárgyalások sem hoztak eredményt, úgy tűnik, a június 30-i határidőt is meg kell hosszabbítani.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyéves halasztást javasolt.

Amennyiben a londoni kormány és az EU-tagállamok rábólintanak erre,

az Egyesült Királyságnak mint EU-országnak kötelessége lesz részt vennie az európai parlamenti választásokon.

Ha ezt nem fogadják el, a szigetország e hét pénteken megállapodás nélkül eshet ki az Európai Unióból.

Az EP-választásokon való részvétel tehát egyre valószínűbbnek tűnik, a brit közvélemény-kutató intézetek már felméréseket is végeznek.

Ezek szerint

Indulna a választásokon az euroszkeptikus Nigel Farage is, aki nemrég új tömörülést alapított Brexit Párt néven.

A britek indulásának nem örülne az Európai Néppárt (EPP),

amely a legtöbb mandátumra számít a választások után.

A Fidesz mint tagpárt esetleges távozása esetén ugyanis 13-14 képviselői helytől esne el az EPP, nem beszélve arról, hogy ez esetben a magyar kormánypárt szoros szövetségesének számító RMDSZ vagy a Szlovén Demokrata Párt is követhetné a Fideszt, amivel mintegy 160-ra csökkenne az EPP mandátumainak száma.

Növekedne viszont az európai szociáldemokraták pártcsaládjának ereje,

a brit Munkáspárt ugyanis akár harminc mandátumot hozhat magával, amivel a szociáldemokratáknak legalább 160 képviselőjük lenne az EP-ben.

Tovább erősödne az euroszkeptikus tábor is a konzervatívok, a UKIP, illetve Farage-ék jelenlétével – egyikük se tagja az EPP-nek –, de még Guy Verhofstadt szélsőségesen liberális pártcsaládja is hasznot húzna a brit liberális demokraták részvételével.

Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása esetén a bajor Manfred Weber elbúcsúzhatna a lehetőségtől, hogy a legerősebb EP-frakció csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki székébe üljön.

A szociáldemokraták győzelme esetén ez a lehetőség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság erősen bevándorláspárti és magyarellenes holland alelnökét illethetné meg.

Manfred Weber és Frans Timmermans Forrás: AFP

Részben talán emiatt is közeledhet Weber a szocialistákhoz, a liberálisokhoz, sőt a zöldekhez is, mert a matematika szabályai alapján akkor is szüksége lehet a voksaikra, ha a néppárt maradna a legnagyobb frakció. Amennyiben a britek részt vesznek az EP-választásokon, nagyszámú delegáltat küldenek a baloldali és euroszkeptikus frakciókba, miközben

a Néppártba senki sem érkezne a szigetországból.

A bajor jelölt, amennyiben a Fidesz és a többi bevándorlásellenes, konzervatív párt nélkül „vágna neki" a jelöltségnek, akkor eleve kudarcra lenne ítélve, hiszen

bármennyi gesztust is tehet a baloldalnak, azok végül nem Weberre, hanem Timmermansra adnák a szavazatukat.

Ez óriási német bukás lenne, főleg Manfred Webernek és Angela Merkel kancellárnak, de utódjának, Annegret Kramp-Karrenbauernak is.