Erőszak kísérte az indiai választások negyedik szakaszát

Vágólapra másolva!
Alacsony részvételről számoltak be az indiai Kasmír egy szavazókerületéből, továbbá kisebb erőszakcselekményeket jelentettek Nyugat-Bengál államból az indiai parlamenti választások hétfői negyedik szakaszában.
Vágólapra másolva!

A nap folyamán az urnákhoz járultak a nyugat-indiai Maharastra államban, amelynek a fővárosa, Mumbai az ország pénzügyi és filmipari központja. Itt adta le voksát – nagy sajtónyilvánosság előtt – India leggazdagabb embere, Mukes Ambani is.

Szavaztak az északi Radzsasztán, továbbá a közép-indiai Madhja Prades államban is, ahol az előzetes felméréseken a kormányon levő hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) gyengén szerepelt.

A nap folyamán erőszakos cselekményeket jelentettek Nyugat-Bengálból, ahol az ott hatalmon lévő párt támogatói összecsaptak a BJP híveivel.

Egy szövetségi miniszter kocsiját megrongálták, a News-18 nevű indiai televíziós társaság rendőrségi forrásokra hivatkozva pedig arról tudósított, hogy a térségben

több mint tíz ember megsebesült az összecsapásokban.

Nyugat-Bengálból a szavazás korábbi szakaszaiban is erőszakcselekményeket jelentettek: Dardzsiling városában korábban könnygázzal oszlattak olyan tiltakozókat, akik egy helyi tisztségviselő szerint arra panaszkodtak, hogy nem engedték őket szavazni. A szomszédos Raigandzs választókörzetben ismeretlen elkövetők megtámadtak egy kommunista párti jelöltet autójában, amikor egy szavazóhelyiségben állítólagos szabálytalanságokat indult kivizsgálni.

Ugyancsak hétfőn voksolnak az északi Uttar Prades, illetve a kelet-indiai Bihár, Dzsarkhand és Orisza államban is.

Alacsony részvételt jeleztek vitatott hovatartozású Kasmír indiai részének Anantnag nevű választókerületéből. A teljes indiai Kasmírban a tervek szerint három szakaszban zajlik a választás, a kasmíri szeparatisták pedig korábban a voksolás teljes bojkottjára szólítottak fel.

A 2014-es választások negyedik szakaszában a BJP és pártszövetségesei 72 mandátumból 56-ot szereztek meg, elemzők szerint azonban ez aligha ismétlődik meg a mostani választások során.

Az április 11-én kezdődött választásokon összesen mintegy 900 millió indiai szavazópolgár dönthet az alsóház, a Lok Szabha tagjairól: itt az 543 mandátumból legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson. Az indiai felsőház tagjait az államok helyi képviselői választják meg.

A következő szakaszt május 6-án tartják. A hétszakaszos választási folyamat május 19-ig tart, a voksok összesítése május 23-ra várható.