Szerbül mondott kortesbeszédet Szijjártó Péter Alexsandar Vucic szerb államfő mellett - videó

SZIJJÁRTÓ Péter
Belgrád, 2019. április 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter (b2) a Szerb Haladó Párt (SNS) Szerbia jövője elnevezésű nagygyűlésén 2019. április 19-én Belgrádban. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Ahogy arról már tegnapi cikkében az Origo beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfő kampányrendezvényén vett részt, ahol a szerb nyelven megtartott beszédében többek között arról szólt, hogy „A szerbek és a magyarok barátok, sőt, a két ország kapcsolata még soha nem volt olyan jó, mint most." De a magyar külügyminiszter újfent biztosította Magyarország támogatásáról Szerbiát az EU-s csatlakozási folyamatában.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerb nyelven elmondott beszédében kifejtette, hogy biztos abban, hogy a magyarok és a szerbek a jövőben nagy dolgokra lesznek képesek együtt, mert biztos értékekre épül mindkét ország vezetése.

„Büszkék vagyunk hazánkra, a történelmünkre, a hitünkre, a vallási örökségünkre, és készen állunk ezeket megvédeni" – húzta alá.

Belgrád, 2019. április 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter (b2) a Szerb Haladó Párt (SNS) Szerbia jövője elnevezésű nagygyűlésén 2019. április 19-én Belgrádban. MTI/KKM/Burger Zsolt Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A tárcavezető leszögezte, hogy a magyarok nagyon becsülik Aleksandar Vucic szerb elnököt, különösen azért, mert a vajdasági magyar közösségre energiaforrásként tekint.

– tette hozzá.

Aleksandar Vucic Forrás: AFP/DPA/Monika Skolimowska

Szijjártó Péter kitért Szerbia európai uniós csatlakozásának nehézkes folyamatára is. Mint mondta: Szerbia megérdemli, hogy mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon.

– fogalmazott, majd úgy folytatta: „elfogadhatatlan, hogy kioktassák önöket, és ezzel mesterségesen lassítsák a csatlakozási tárgyalásokat".

Szijjártó Péter szerbül elmondott beszédét itt tekinthetik meg magyar felirattal: