Egy bűnszervezet több milliárd eurós pénzmosásra használt egy svéd bankot

Vágólapra másolva!
Pénzmosásra használta egy magánszemélyekből és orosz bürokratákból álló bűnszervezet a Swedbankot – ez derült ki egy nyomozati anyagból. Egyes sajtóértesülések szerint a bankban mostak tisztára pénzeket olyan személyek, akik 2007-ben körülbelül 230 milliárd eurót tulajdonítottak el az orosz államkasszából. Az ügyről – többek között az ERR nevű észt köztelevízió nyomán – a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

Több milliárd eurós, gyanús pénzmozgásról szól Bill Browder bűnügyi jelentése, melyet a svéd hatóságoknak nyújtott be a Swedbankkal kapcsolatban. Browder korábban a moszkvai székhelyű Hermitage Capital Management befektetési alap vezetője volt, azonban 2005-ben nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva kiutasították Oroszországból. Beszámolója szerint ez azért történt, mert cége beavatkozott a „korrupt bürokraták és üzletemberek” pénzügyi tranzakcióiba. Miután kiutasították, több rendőrségi razziát tartottak a cégnél, elkoboztak minden iratot, és számos dolgozót letartóztattak. Végül egy üzletemberekből és hivatali dolgozókból álló bűnszervezet elsikkasztotta azt a 230 milliárd euró nyereségadót, amit a cég befizetett. Idén februárban kiszivárgott, hogy a sikkasztásból származó pénz egy része (mintegy 200 milliárd euró) a Swedbankba került. Az SVT Nyheter nevű svéd hírportál beszámolója szerint a bűnszervezet az elmúlt évtizedben a svéd bankot használta az ellopott pénz tisztára mosására. A Swedbank értesült a gyanús pénzmozgásokról, ezt a pénzintézet vezérigazgatója, Birgitte Bonnesen is megerősítette. A pénz mennyiségét és az utalások körülményeit azonban nem hozta nyilvánosságra. Ezután a bank megbízta a svéd Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy vizsgálja ki az ügyet, miközben az amerikai hatóság is elkezdett nyomozni. Az Egyesült Államok pedig a stockholmi tőzsdén leállította a kereskedelmet a Swedbank részvényeseivel.

Mivel egyre nagyobb lett a botrány a bank körül, a Swedbank vezérigazgatóját, Bonnesent múlt csütörtökön kirúgták az elnökségből

– írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: Origo

Bill Bowder a Swedbankról szóló feljelentésében megemlített egy másik bankot – a már korábban botrányba keveredett Danske Bank észt ágát – is, és kérvényezte a nyomozást a bank 26 alkalmazottjával szemben. A jelentés 190 különböző bankszámlát említett, amelyek közül 21-en a tranzakciók meghaladták a 8 milliárd eurót. A Danske leányvállalatát az észt hatóságok korábban ezért be is záratták. A jelentés szerint a Swedbankba a Danske Bankból 12,6 milliót, a litván Ukio bankból pedig további 91 millió eurót utaltak át gyanús körülmények között. De Bowder nemcsak a gyanús ügyletekről számolt be, hanem számos gyanúsítottat is megnevezett, akik a tranzakciók kedvezményezettjei voltak.

Ilyen például a virgin-szigeteki székhelyű Rickham Worldwide Vállalat. Ez a vállalat öt különböző, bizonyítottan illegális tevékenységgel kapcsolatba hozható bankszámláról utalt pénzt a swedbankos számlájára.

Browder március 4-én kereste meg a svéd hatóságokat jelentésével, de a gazdasági rendőrség akkor úgy döntött, nem kezdeményez vizsgálatot. Ám a befektetők türelmetlenek, és rengeteg kérdésük van a Swedbank felé, elsősorban, hogy miért nem reagáltak hamarabb ilyen súlyos vádak kereszttüzében. „Azt hinné az ember, hogy a Swedbank tanult a hibánkból” – mondta a Danske egyik vezetője.

A Financial Times beszámolója szerint a Swedbank és a Danske ellen több vizsgálat is folyik jelenleg. Az amerikai bankfelügyelet hatalmas bírságokat helyezett kilátásba.