Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Soros ügyésze miatt tört ki az utóbbi idők egyik legnagyobb amerikai botránya

R. Kelly Bond Hearing Held In Sexual Assault Case GettyImageRank2 Cookery Detail Charging HORIZONTAL Talking LAWYER USA COURTHOUSE Illinois Chicago - Illinois LAW JOURNALIST Color Image ARRIVAL Photography R. Kelly Arts Culture and Entertainment Celebriti
CHICAGO, IL - FEBRUARY 23: Cook County State's attorney Kim Foxx arrives to speak with reporters and details the charges against R. Kelly's first court appearance at the Leighton Criminal Courthouse on February 23, 2019 in Chicago, Illinois. Nuccio DiNuzzo/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Január végén Jussie Smollett liberális sorozatszereplő azt hazudta a hatóságoknak, hogy Trump-szimpatizáns fehér férfiak mindenféle előzmény nélkül rátámadtak a nyílt utcán. Később kiderült, hogy valójában ő rendezte meg az egészet, hogy kicsit dobjon a saját, egyébként elég jelentéktelen karrierjén. A hatóságoknak minden a kezében volt, hogy a nyíltan fehérek ellen uszító afroamerikai férfit elítéljék, ám aztán egyszer csak mindenki megdöbbenésére a helyi államügyész felmentette. A Kim Foxx nevű nőről időközben rendkívül sötét dolgok derültek ki: például, hogy a demokrata párt befolyásos emberei szabták meg neki a "helyes irányt", ugyanis a Soros György pénzén felemelt ügyész ezer szállal kötődik a baloldaliakhoz és a Black Lives Matter mozgalomhoz.
Vágólapra másolva!

Az Empire című sorozat színésze, a nyíltan meleg Jussie Smollett január 29-én azt állította, hogy két maszkos férfi támadta meg, miközben sétált hazafelé egy étteremből. Mint mondta, a „támadói" rasszista és homofób módon is inzultálták, leöntötték valamilyen vegyi anyaggal, és egy kötelet is a nyaka köré tekertek, miközben azt kiabálták, hogy „This is a MAGA country!", magyarul „Ez egy MAGA-ország!". (A MAGA, tehát „Make America Great Again!" Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának a szlogenje volt, és azt jelenti, hogy Tegyük újra naggyá Amerikát!) A „történtek" után még saját lábán el is ment egy kórházba, ahol az orvosok szerint az állapota - megdöbbentő módon - kielégítő volt.

Jussie Smollett Forrás: AFP/Angela Weiss

A nemzetközi balliberális sajtónak és álhírgyárnak több se kellett az újabb Trump-ellenes kirohanáshoz, az ügy maga volt az amerikai balos ellenzék álma, amit hetekig címlapon tarthatnak: egy kisebbségi, ártatlanul sétálgató, meleg fekete férfit, aki egyben LGBT-aktivista is, megtámadták a konföderációs mételyből szabadult, szélsőtrumpista-reakciós-neonáci, a Ku-Klux-Klant idéző fehér felsőbbrendűséget hirdető gaz és maradi bűnözők.

Szinte már meg sem kell lepődni azon, hogy a forráskritika és a tények lenyomozása helyett egyből Donald Trump mozgalmát kezdték el támadni, miszerint az visszataszítja a haladó liberális országot a sötét középkorba.

De ezúttal például elsiklottak olyan forradalmian új közbiztonsági fejlesztések megléte mellett, mint például a köztéri megfigyelő kamerák felvételei.

A rendőrség ugyanakkor nem volt rest, megnézte ezeket, és ott, ahol Smollett állította, nemhogy őt nem verték meg, de mást sem. Két, a környéken sétáló férfit kikérdeztek, de a csavar még csak ezután jött.

Kiderült ugyanis, hogy egy nigériai testvérpárt kapcsoltak le a hatóságok, akik közül az egyik pont abban az Empire című tévésorozatban dolgozott, ahol Jussie Smollett.

A rendőrség ezután bejelentette, hogy a „nyomozás új irányt vesz", a színészt pedig már nem áldozatként kezelik, és újra ki fogják kérdezni.

A CBS hatósági informátorai szerint a két testvér azt mondta a kihallgatáson, hogy valójában Smollett fizette le őket, hogy verjék meg. A kötelet egy közeli boltban vették, ami elő is került a házkutatás során, a maszkokkal és a vegyi anyaggal, ez esetben hipóval együtt. Február végén a rendőrség le is tartóztatta a sorozatszereplőt.

És ez volt az a pont, amikor minden józan ésszel megáldott ember azt hitte, hogy a bizonyítékok tengerében úszó hatóságok kellően megbüntetik a szándékos félrevezetésen túl a fehérek, azon belül is Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai ellen uszító sorozatszereplőt.

Hát, nem ez történt

Az ügy botrányos eltussolásában pedig egy egészen elképesztő, ultrapolkorrekt-demokrata-sorosista összejátszás sejlik fel. A Jussie Smollett elleni eljárás ugyanis egy bizonyos Kim Foxxhoz került, aki Illinois állam Cook megyéjének az államügyésze.

Kim Foxx Forrás: AFP/2019 Getty Images/Nuccio Dinuzzo

Az történt ugyanis, hogy az ügyész hivatala a nigériai testvérpár vallomása és a tárgyi bizonyítékok garmadája mellett március végén képes volt ejteni minden vádat. Mint közleményükben írták, a hivatal nem volt elég biztos abban, hogy elégséges bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez. Továbbá a mérlegelésnél figyelembe vették a színész korábbi közösségi munkáját is. Ezek miatt

ejtik a vádakat, hogy inkább a nagyobb horderejű chicagói bűntényekkel foglalkozhassanak.

Nem teljesen tiszta, hogy mit is értettek „nagyobb horderejű" alatt, tekintve hogy akkor már hetek óta a teljes média, politikusok és celebek

egymást túllicitálva

foglalkoztak a szegény, ártatlan fekete színész „megtámadásával".

Az ügy viszont csak itt válik még érdekesebbé, ugyanis a már meglévőkön kívül belép még néhány fontos szereplő a színdarabba. Az egész felmentés pedig csodálatosan lekövethető ebből a kapcsolati hálóból:

  • Először is itt van a főszereplő, Jussie Smollett, a meleg, fekete, LMBTQ-aktivista színész, aki hogy lendítsen karrierjén, kitalált és megrendezett egy rasszista gyűlölet-bűncselekményt. Később az is kiderült róla, hogy nagyon jó viszonyban van az Obama házaspárral. Ez alapvetően nem lenne különösebben érdekes, de az ügy további fejleményei miatt mégis nagyon fontos.
  • Kim Foxx, Cook megye államügyésze, akinek hivatala teljesen érthetetlen módon ejtette a vádakat a férfi ellen.
  • Egy Tina Tchen nevű ügyvéd, korábbi chicagói ügyész, Michelle Obama korábbi First Lady bizalmasa, tanácsadója, kabinetfőnöke.
  • Eddie Johnson felügyelő a helyi rendőrségtől, aki vitte az ügyet.
  • Rahm Emanuel, Chicago még hivatalban lévő, de azóta választáson legyőzött demokrata párti polgármestere és felesége.
  • Soros György, aki 408 ezer dollárral támogatott egy szervezetet, ami Kim Foxx államügyészi kampányát segítette. Továbbá a demokraták egyik legfőbb szponzora, aki évtizedek óta költ több tízmillió dollárt a kampányaikra.
  • Alex Soros, Soros György fia, aki szintén szoros kapcsolatban áll a vádakat ejtő Kim Foxx-szal és a Demokrata Párttal.

Először is, fontos tisztázni, hogy a vádakat nem direktben Kim Foxx ejtette, hanem a helyettese és ezen keresztül a hivatala. Foxx ugyanis összeférhetetlenség miatt átadta az ügyet az első asszisztensének, Joseph Magatsnak.

De természetesen itt ne legyen kétségünk afelől, hogy ki is hozta meg a döntést. Viszonylag kevés munkahelyen engedhető meg, hogy a beosztott szembemenjen a főnökével.

Az összeférhetetlenséghez pedig az kellett, hogy napvilágra kerüljön néhány nagyon kellemetlen üzenetváltás.

És itt jön képbe Tina Tchen, Chicago korábbi ügyésze, majd Barack Obama demokrata párti amerikai elnök feleségének, Michelle Obamának a bizalmasa és tanácsadója. Tchen amellett, hogy az országos politikában is elég befolyásosnak számít, természetesen korábbi munkahelyén, Chicagóban is megvannak a kapcsolatai. Egész pontosan különösen jó barátságot ápol a hamarosan leköszönő Rahm Emanuel demokrata polgármester feleségével, Amy Rule-lal. Ez annyit jelent, hogy hivatalos tisztség nélkül is bejáratos a városházára és a legfelsőbb vezetéshez, az ügyészekhez, mindenkihez.

Tina Tchen Forrás: AFP/2018 Getty Images/Monica Schipper

Emanuel a közelgő választások miatt igyekezett politikai tőkét kovácsolni az ügyből, elég erősen nekitámadt Kim Foxxnak és hivatalának a vádak ejtése miatt, noha a polgármester is, és mindenki, aki érintett ebben az ügyben, masszívan kötődik a demokratákhoz.

A vádak ejtésére pedig érdekes módon az után került sor, hogy Tina Tchen e-mailen keresztül megkereste Kim Foxxot, miszerint Smollett családjának „meg nem nevezett problémái vannak a nyomozással".

Smollett családjáról annyit, hogy például a férfi egyik húga, Jurnee Smollett-Bell korábban előszeretettel és gyakran fotózkodott együtt Tina Tchennel különböző rendezvényeken, illetve mindkét lánytestvére részt vett Barack Obama elnökválasztási kampányában mind 2008-ban, mind pedig 2012-ben. Maga Jussie Smollettnek pedig közös fellépése is volt korábban Michelle Obamával, a férje elnöksége idején pedig még meg is hívták Smollettékat a Fehér Házba. Szóval mondhatni, hogy a Smollett család tagjai elég mélyen beépültek a Chicagót is irányító Demokrata Pártba.

De visszatérve Tchenhez, nemcsak e-mailben, hanem sms-ben is beszéltek Foxx-szal. Az ügyész többek között azt írta a tanácsadónak, hogy beszélt Johnson felügyelővel, és sikerült meggyőznie, hogy az ügyet próbálja meg átadni az FBI-nak. De napvilágra kerültek olyan üzenetek is, amiben Kim Foxx egy meg nem nevezett Smollett családtagnak azt írta, hogy már beszélt a felügyelővel, és dolgozik a megoldáson, ha pedig fejlemény van, akkor értesíti.

Erre a bizonyos családtag azt írta, hogy „Úristen! Az óriási győzelem lenne!" Foxx erre azt válaszolta, hogy nem garantálhat semmit, de megtesz minden tőle telhetőt.

És hogy miért akarták, hogy az FBI-hoz kerüljön az ügy? Kim Foxx ezzel kapcsolatban azt mondta a sajtónak, hogy a családnak ugyan nincs kétsége a nyomozás minőségét illetően, de szerintük az FBI diszkrétebben tudná kezelni az ügyet. Miután pedig napvilágra kerültek az erősen korrupciógyanús üzenetek, a chicagói rendőri szakszervezet azt javasolta, hogy az FBI vizsgálja meg inkább Kim Foxx tevékenységét. Ekkor már felpörögtek az események, a nő az üzenetek miatt visszalépett az ügytől, és azt átadta helyettesének, aki aztán ejtette is a vádakat.

És vajon ki lehet az az ember, aki összeköti Kim Foxxtól Michelle Obamáig az egész társaságot?

Igen, Soros György. És persze fia és örököse, Alex Soros.

A Politico már három éve részletesen megírta, hogy a bevándorláspártiak és a szélsőliberális píszí-lovagok önjelölt királya hogyan hálózta be vagyonával az amerikai igazságszolgáltatást. Ebben az elemzésben pedig meg is említik Kim Foxxot, akinek 2016-ban sikerült legyőznie az addigi államügyészt, Anita Alvarezt. Csakhogy ez sem elsősorban a két szép szeméért sikerült, hanem mert a minden választás sarokkövének számító anyagiakkal nem kellett törődnie.

Soros György ugyanis egy 408 ezer dolláros, tehát 117 milliós forintos támogatással dobta meg a Foxx kampányához létrehozott, úgynevezett politikai akcióbizottságot (PAC),

ami egy sajátos amerikai választási képződmény, amin keresztül adományokat és támogatásokat lehet gyűjteni a kampányokhoz.

Soros 2014 után kezdte el támogatni a „progresszív" jelölteket az igazságszolgáltatásban, miután beindult a Black Lives Matter (BLM) mozgalom, ami azért jött létre, mert szerintük a feketéket nem kezeli egyenlőként az amerikai igazságszolgáltatás. A 2016-os választáson ezt a hullámot meglovagolva az afroamerikai Foxx azt a fehérbőrű Anita Alvarezt győzte le, aki akkor épp elég komoly össztűz alatt volt, amiért egy chicagói rendőr agyonlőtt egy fekete tinédzsert.

Soros György először 330 ezer dollárt adományozott saját zsebből még a választások előtt, miután pedig Foxx győzött, még 75 ezret utalt át az új államügyésznek.

Alex Soros, a szélsőbaloldali milliárdos fia pedig úgy kötődik az ügyhöz, hogy Kim Foxx többek között előadóként állandó résztvevője a trónörökös rendezvényeinek. Vélhetően a bőkezű anyagi támogatást illik is valahogy meghálálni az ügyésznő részéről. Másrészt pedig a BLM-mozgalomnak köszönhetően felemelkedett ügyészektől kimondatlanul ugyan, de elvárható, hogy a feketéket nemhogy hátrányosan ne kezeljék, de még kivételezzenek is velük.

Miután pedig Soros György már hobbiszinten költ több tízmillió dollárt az amerikai választások befolyásolására, érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt évtizedekben mennyivel támogatta a demokrata kampányokat. Például Barack Obamának is ő volt az egyik legnagyobb szponzora, de 2004 és 2012 között összesen 27,5 millió dollárral, tehát közel 8 milliárd forinttal toldotta meg a demokrata PAC-eket, ennél többet nagyon sokáig nem költött senki. És azóta sem fogta vissza magát különösen.

A recept tehát röviden a következő:

Volt egy különösebben nem sikeres tévés sorozatszereplő, aki a hatóságokat átverve uszított az amerikai elnök ellen, de mivel ő is és a családja is szoros kapcsolatokat ápolnak a Demokrata Párttal, azon belül is az Obamákkal és legfőbb szponzorukkal Soros Györggyel és fiával, bármi megoldható. Ehhez szükség lesz egy, a Black Lives Matter-hullámon és Soros György pénzén felemelkedett, demokratákhoz húzó és befolyásolható államügyészre, akit úgy próbálnak még inkább a „helyes irányba" terelni, hogy bevetik az Obamák bizalmasát is.

És voilá, Jussie Smollett felmentve.

Jelenleg ott tart az ügy, hogy Chicago városa be fogja perelni a színészt, hogy térítse meg a nyomozásra fordított 130 ezer dollárt – persze, csak ha magától nem rendezi azt a következő egy hétben. Smollett karrierjének elméletileg meg kellene törnie egy ilyen ügy után, viszont egyik sorozatbeli színésztársa már elárulta, hogy egyébként nem fogják kirúgni az Empire sorozatból.

És hogy mint üzen ez az egész ügy a nyilvánosságnak? Először is, hogy ha elég befolyásos vagy és jó emberekkel fogtál kezet, akkor bármit megúszhatsz. Másrészt viszont innentől kezdve azokat az áldozatokat, akik ellen tényleg valamilyen hasonló bűncselekményt követnek el, egész egyszerűen nem fogják annyira komolyan venni a hatóságok. Ilyen világot akar létrehozni Soros György, ahol az igazságot az ő dollármillióin megvásárolt emberei osztogatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről