Pontos információkat kaptak a helyi hatóságok, mégsem intézkedtek

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21. galéria
Sri Lankan military officers stand guard in front of the St Anthony's Church where an explosion took place in Kochchikade, Colombo, Sri Lanka, on April 21, 2019.- At least 137 people were killed in Sri Lanka on April 21, police sources told AFP, when a string of blasts ripped through high-end hotels and churches as worshippers attended Easter services. (Photo by Tharaka Basnayaka/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy külföldi szolgálattól nagyon pontos információkat kaptak a helyi hatóságok a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletekről, mégsem intézkedtek, noha erre volt tíz napjuk - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Horváth Józsefet arról kérdezték, hogy egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat. A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt.

Forrás: AFP/NurPhoto/Tharaka Basnayaka

A szakértő szerint ez a támadássorozat rávilágított, hogy

bár Srí Lanka olyan ország, amely szeretne a turizmusból megélni, és ahová özönlenek a turisták, a biztonsági rendszer nagyon hézagos.

Megjegyezte: az országban meglévő nemzetiségi, vallási megosztottság sem segíti a szolgálatok együttműködését.

Horváth József úgy fogalmazott:

az akció elkövetése után percekkel a szakmai körök számára nyilvánvaló volt, hogy professzionális az előkészítés, ami az al-Kaida, Iszlám Állam-vonalra utal, az ő kezük nyomát viseli magán.

Ezt erősíti az is, hogy egy embert le akartak tartóztatni, és ő felrobbantotta magát, három rendőrt megölve - tette hozzá.