Nem helyezik szabadlábra a terrorizmussal vádolt székelyföldi fiatalokat

Beke István-kép demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda magyar zászló nő SZEMÉLY SZIMBÓLUM Szőcs Zoltán-kép transzparens zászló
Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én.
Vágólapra másolva!
Elutasította a terrorizmus vádjával - ártatlanul - öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak, Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli felülvizsgálati kérését a román legfelsőbb bíróság - közölte a bíróság sajtóirodája.
Vágólapra másolva!

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában

koholt vádak alapján öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság,

mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok hamisan arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én Forrás: MTI/Kátai Edit

A bebörtönzött fiatalok jogorvoslati kérésüket arra alapozták, hogy olyan tettért ítélték el őket, amelyet a román büntetőjog nem tartalmaz.

A vádhatóság képviselője ezt megalapozatlannak minősítette.

A bíróság határozata jogerős.

A mai tárgyaláson jelen lévő Kulcsár Terza József háromszéki (Kovászna megye) parlamenti képviselő arról számolt be a Maszolnak, hogy

A politikus felhívta rá a figyelmet:

ezzel Romániában kimerült minden jogorvoslati lehetőség, már csak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz lehet fordulni.

„Igazságtalanságnak tartjuk, és nem hagyjuk annyiban a döntést" – mondta Kulcsár Terza.

Úgy értesült a Maszol, hogy a legfelsőbb bíróság döntésének következményeként

Háromszéken tiltakozó akciók szerveződnek a bebörtönzött férfiak melletti kiállásként.

Lomnici Zoltán, a magyarországi Emberi Méltóság Tanácsa nevű civil szervezet elnöke a múlt héten Bajkai István fideszes országgyűlési képviselővel meglátogatta a feketehalmi börtönben a két fiatalembert, és reményét fejezte ki a legfelsőbb bíróság számukra kedvező döntésével kapcsolatban.

Lomnici Zoltán akkor azt mondta: ha visszautasítják a szabadon bocsátásukat, az negatívan befolyásolja majd a román–magyar kapcsolatokat.