Meghalt Mira Markovic, Slobodan Milosevic özvegye

szerbia, politikai gyilkosság, a Slobodan Milosevic és felesége, Mira Markovic
Vágólapra másolva!
Mira Markovic, Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök özvegye, 76 éves korában halt meg Oroszországban. Halálát egy közeli barátja, Milutin Mrkonjic megerősítette a BBC-nek.
Vágólapra másolva!

Mira Markovicot többen csak „a balkáni Lady Macbeth”-ként emlegették.

A 1990-es években neki is jelentős szerepe volt Jugoszlávia összeomlásában.

Férjét, Slobodan Milosevicet 2001-ben elfogták, letartóztatták és kiadták a hágai bíróságnak.

A házaspár 1958-ban tizenévesként találkozott a középiskolában. Négy évtizedig házasok voltak, és szinte elválaszthatatlanok voltak egészen Milosevic kiadatásáig.

Forrás: AFP

Férje pere 2002. február 12-én kezdődött a Hágai Nemzetközi Törvényszéken. A délszláv háború alatt szerb oldalról elkövetett bűntettek fő felelősének tartották. Több mint 60 vádpontban folyt ellene eljárás, többek között népirtással, emberiesség ellen elkövetett bűntettekkel vádolták. Az ítéletet nem élte meg, 2006. március 11-én szívinfarktust kapott, és meghalt cellájában.

Mira Markovicot többek között hatalommal való visszaéléssel vádolták, és politikai gyilkosságban is gyanúsított volt, ezért 2003-ban fiával megszökött Szerbiából. Később

Oroszországban politikai menedéket kapott, miután Szerbia nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene.

A belgrádi felsőbb bíróság 2018-ban visszaélés és felbujtás miatt egy év börtönre ítélte. Mint ahogy arról az Origo is beszámolt, Mira Markovicot azzal vádolták, hogy 2000-ben a Jugoszláv Baloldal nevű párt vezetőjeként meggyőzte a kormány egyik bizottságát, hogy

állami tulajdonú lakásokat osszanak szét az ismerősei között.

Hiába ítélték el, börtönbe sosem került.

Mira Markovic 76 évesen, Oroszországban halt meg.