Tinédzserként terroristákhoz szökött, most könyörög, hogy hazamehessen Angliába

ISIS Iszlám Állam
(FILES) In this file photo taken on February 22, 2015, Renu Begum, eldest sister of missing British girl Shamima Begum, holds a picture of her sister while being interviewed by the media in central London. - The father of British teenager Shamima Begum, who went to Syria and married an Islamic State militant, insisted in an interview with AFP on February 25, 2019 that Britain must take her back before deciding any punishment. (Photo by LAURA LEAN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
2015-ben három tinédzser, az akkor 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana kíséret nélkül Londonból Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz. Szüleiknek mindössze annyit mondtak, hogy kimennek otthonról együtt tölteni az időt. Begum ottléte alatt három gyereket szült, de mindegyik meghalt a szörnyű körülmények miatt. A nő szökése után még úgy nyilatkozott, hogy semmit sem bánt meg a "kalifátusban" töltött időből, de újabban már inkább azért könyörög, hogy fogadják vissza a britek.
Vágólapra másolva!

Az azóta katonailag legyőzött „kalifátusból" Shamima Begum még a kapituláció előtt elmenekült, ugyanis ekkor a terhes nő már a kilencedik hónapban járt. A fiatal lány Szíriába érkezése után szinte azonnal hozzáment egy Hollandiából érkezett terroristához,

mindössze tíz napja ismerték egymást, már össze is házasodtak.

Begumnak két másik gyereke is született még korábban, de mindkét gyerek meghalt, leginkább alultápláltságból eredő betegségek miatt. Alapvetően ugyanis az egyre inkább összeomló Iszlám Államban elég nehézkes volt megfelelő körülményeket teremteni nekik.

Február közepén szülte meg harmadik gyermekét, akit szintén nem tudott megfelelően ellátni a terrorszervezetből menekülőknek felállított táborban. Március elején ő is meghalt.

Shamima Begum Forrás: AFP/Laura Lean

Érdekesség, hogy amikor február közepén a Times nagy port kavaró interjút készített az akkor még állapotos nővel, egészen máshogy kommunikálta a „kalifátushoz" csatlakozását és az ott töltött éveit. Meneküléséről pedig csak annyit mondott, hogy „Gyenge voltam", és hogy az Iszlám Állam nem érdemelt győzelmet a korrupció és az elnyomás miatt. Tehát itt még mindig nem a szélsőségességgel és a népirtásokkal volt baja.

De az iszlamista feleség azt is elárulta, hogy például az első, kukában látott levágott fej sem különösebben rázta meg.

- mondta.

Elmondta azt is, hogy miután megérkezett a terrorszervezet „fővárosába", Rakkába, egy házba vitte a többi újonnan érkezett „feleségjelölt". Mint mondta, arra jelentkezett, hogy lehetőleg egy 20-25 éves, angolul beszélő harcos felesége legyen. Tíz nappal később pedig már hozzá is ment a 27 éves, Hollandiából érkezett, Yago Riedijk nevű iszlamistához. A férfi később úgy írta le a feleségét, hogy

„ő a tökéletes feleség", és természetesen mentegetni is próbálta, miszerint Begum csak egy egyszerű háziasszony volt.

Az Iszlám Államban töltött éveiről elmondta, hogy szerinte „teljesen normális élet volt, pont olyan, mint amiket a propagandavideókon mutattak". A szökése után a terroristák között maradt nőkről pedig azt mondta, hogy tiszteli a döntésüket, amiért kitartottak.

Ha pedig túlélik, biztosan szégyellnék őt, amiért elmenekült.

A két másik lány, Kadiza Sultana és Amira Abase közül, akik annak idején vele hagyták el Londont az Iszlám Államért, Sultana meghalt egy orosz légicsapásban, Abase sorsáról pedig nem tudni semmit.

A 2015-ben elszökött három lány: Kadiza Sultana (balra) és barátnői, Shamima Begum (középen) és Amira Abase (jobbra) Forrás: AFP

Március elején Sajid Javid brit belügyminiszter határozatban vonta meg a brit állampolgárságot Shamima Begumtól, abból a feltételezésből kiindulva, hogy Begum édesanyja brit-bangladesi kettős állampolgár, és az ő révén lányának is van a brit mellett bangladesi állampolgársága. Ugyanakkor ezt a nő és az ázsiai ország kormánya is cáfolta, fellebbezést adtak be a döntés ellen.

És ez volt az a pont, amikor a nő kommunikációja elég érdekes fordulatot vett.

Szintén a Timesnak adott friss interjúból derül ki, hogy most már azt mondja, hogy „mindent megbánt, amit Szíriában tett", és egy második esélyért könyörög Nagy-Britanniának.

- mondta.

Begum szerint korábban csak azért vélekedett máshogy, mert attól tartott, hogy a fanatikus iszlamisták a táborban rágyújtják a sátrát. Sőt, azt is megbánta állítása szerint, hogy egyáltalán szóba állt az újságírókkal, ugyanis teljesen kétségbe volt esve a hazajutást illetően.

Az otthon maradt családja által felbérelt ügyvédek ugyanis szeretnék áldozatként beállítani. Ezenkívül kevésbé meglepő módon, a

baloldali-bevándorláspárti Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn egy interjúban azt mondta, hogy szerinte hazájának vissza kellene fogadnia Shamima Begumot,

arra hivatkozva, hogy a lány Nagy-Britanniában született.

Nem elhanyagolható mellékszál Corbyn esetében, hogy a Munkáspárt elnökéhez több antiszemita és Izrael-ellenes botrány is kapcsolódik. Ahogy az Origo is beszámolt róla, augusztusban került napvilágra az a fotó, amin a brit politikus a Palesztinai Felszabadítási Népi Front (ami nem azonos az ismertebb PFSZ-szel) vezetőjének társaságában az 1972-es müncheni olimpián 11 izraeli sportolót lemészároló terroristák emlékünnepségén vesz részt Líbiában.

Corbyn továbbá számos olyan palesztinpárti tüntetésen mutatkozott, ahol muszlim migránsok Izrael Állam eltörlését követelték, és olyan szlogeneket hangoztattak, hogy „halál a zsidókra". Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy alkalmatlan a pártja vezetésére, ráadásul együttműködik az iszlamistákkal.