Bármelyik percben útnak indulhat a migránskaraván Görögországból

Vágólapra másolva!
Bármelyik pillanatban útnak indulhat az első migránskaraván Görögországból, egyelőre még gyülekeznek az illegális bevándorlók a thesszaloniki menekülttábor körül - hallható az M1 rendkívüli híradójában. Az M1 legfrissebb tudósítása szerint a migránsok többször összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták a tömeget. 
Vágólapra másolva!

Az M1 rendkívüli híradóban jelentkezett be a thesszaloniki menekülttábor környékéről. A köztelevízió tudósítója arról számolt be, hogy az elmúlt órákban folyamatosan nőtt a migránsok száma a tábor mellett, ahol felsorakoztak a rohamrendőrök is. Jelenleg több száz illegális bevándorló van a helyszínen, állítólag egy környező táborból is csatlakoztak hozzájuk, és vannak, akik kifejezetten ezért jöttek a városba. A legfrissebb tudósítása szerin több mint kétezren gyűltek össze Szalonikiben. "A migránsok azt mondják, el akarják érni a „kritikus tömeget", abban bíznak, hogy ebben az esetben nem tudják őket feltartóztatni. Macedónia, Szerbia és Bosznia irányába, majd onnan az Európai Unióba indulnának" – közölte a tudósító.

A migránsok az elmúlt órákban

többször a rendőrökre támadtak, könnygázzal és gumibotokkal kellett őket visszaszorítani.


Az M1 helyszíni tudósítója, Muci Attila példaként említette, hogy akkor is összetűzés alakult ki, amikor az egyenruhások nem engedték, hogy még többen csatlakozzanak egy menekülttáborból a mellette lévő mezőn a gyülekezőkhöz.

Ekkor a migránsok kívülről és belülről is elkezdték megbontani a kerítést és betörték a kaput.

A beszámoló szerint a görög rendőrök terepjárókkal és motorokkal érkeztek a helyszínre, az utakat is lezárták, azonban a migránsok egy több száz emberből álló csoportja áttört az útzáron és csatlakozott a szerveződő karavánhoz.

A kitörési kísérletet a helyszínen lévő bevándorlók azzal indokolták, hogy az „nem élet", ami a görög táborokban van, hiszen ott vannak évek óta, és nincs előrelépés a menekültügyi eljárásokban.

"Mindenki, aki itt összegyűlt, szabadságot szeretne. A táborban borzalmasak a körülmények,

- mondta egy iráni férfi a csatornának. A bevándorlók úgy tervezik, hogy akkor indulnak el, amikor több ezren lesznek.

Muci Attila elmondta, hogy estére véget értek az összetűzések. A migránsok visszavonultak a tábor tövében, a szántóföldön lévő sátraikhoz - tette hozzá.

A köztelevízió kedden is foglalkozott a témával, akkor arról számoltak be, hogy Szalonikiben hivatalosan négyezer migráns várakozik, a befogadóközpontok rendkívül túlzsúfoltak. A televíziónak többen is arról beszéltek, hogy csatlakozni szeretnének ahhoz a karavánhoz, amely a tervek szerint a héten elindul az Európai Unió felé.

Szakértő: Ebből baj lehet

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek nyilatkozva azt mondta, hogyha többezres vagy tízezres tömeg indul el, azt rendőri erőkkel „szinte lehetetlen" úgy megállítani, hogy ne történjenek komoly atrocitások.

– tette hozzá.

Gulyás Gergely: Készek vagyunk megvédeni az országot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány tisztában van a migránskaraván okozta veszélyekkel.

– közölte.

Orbán Balázs: Lépjen az EU

- mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai nyilatkozatában. A politikus elmondta, Magyarország mindenképpen megvédi a határait, és a kerítés állni fog, de azt, hogy a migránskaravánok az unió területére lépjenek, bármi áron meg kell akadályozni, hiszen nincs más megoldás. Az államtitkár szerint az látszik egyébként, hogy a karavánokat az interneten, a közösségi média segítségével szervezik. "Ez nem lehet véletlen" - emelte ki, hozzátéve, hogy a karavánoknak az a célja, hogy nyomás alá helyezzék az illegális bevándorlást nem támogató tagállamokat, és ezzel elérjék, hogy "kinyissák a kapukat, a határokat."