Máris vádat emeltek a WikiLeaks alapítója ellen

Horizontal
Julian Assange
Vágólapra másolva!
Csütörtökön délelőtt őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-t Londonban, az ecuadori nagykövetségen, miután a dél-amerikai ország elnöke megvonta a menedékjogát.
Vágólapra másolva!

Julian Assange hét éve, 2012-ben menekült Ecuador londoni nagykövetségére, mert Svédországban elfogadó parancs volt ellene érvényben nemi erőszak miatt, és attól tartott, hogy ha Nagy-Britannia kiadja Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok kiadhatják őt az Egyesült Államoknak. Itt ugyanis, a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene. A svéd eljárást később megszüntették ellene.

Most viszont felgyorsultak az események,

csütörtökön máris vádat emeltek ellene, miszerint összeesküvést szőtt Chelsea Manninggel, hogy feltörhessenek egy titkosított amerikai kormányzati számítógépet.

Az Egyesült Államok közben pedig máris kérte a kiadatását, ugyanakkor Lenín Moreno azzal a feltétellel utasította ki Assange-t a nagykövetségről, hogy a britek nem adják ki olyan országnak, ahol halálbüntetés várhat rá. Márpedig erre az USA számos államában lehetőség van.

Jennifer Robinson, a férfi ügyvédje szerint az amerikaiak kiadatási kérelmének is köze lehet a menedékjog megvonásához. A másik ügyvédje „csalódásnak" nevezte az őrizetbe vételt, leginkább azért, mert Assange-nak a menedékjogon kívül már volt ecuadori állampolgársága is, és ennek ellenére kiadták. A WikiLeaks portál szerint a dél-amerikai ország „illegálisan" cselekedett, Assange kiutasításával megsérthették a nemzetközi jogot.

A délelőtti eseményekről szóló tudósításunkat itt találja.