Több nyugat-európai ország meghosszabbította a migráció miatt a határellenőrzést

Németország menekültek, migráns
FREILASSING, GERMANY - SEPTEMBER 17: Refugees wait on a bridge connecting Austria and Germany on September 17, 2015 in Freilassing, Germany. Hundreds of migrants who had been stuck in Salzburg and unable to find available seats on trains going to Germany broke off in groups to reach the nearby border to Germany on foot. German authorities have temporarily reinstated border controls along Germany's border to Austria and are conducting spot checks on arriving traffic. Sebastian Widmann / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egyre több ország ragaszkodik a határellenőrzéshez - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, amely összegyűjtötte ezeket az országokat. Egy biztos: egyre többen vannak.
Vágólapra másolva!

A Schengen-övezet 26 országból áll és elvileg ezen országok között nem kellene, hogy legyenek határellenőrzések, azonban az elmúlt években egyre több ország döntött úgy a kontinenst érintő migrációs nyomás miatt, hogy a jogi lehetőséget kihasználva szakaszosan bevezeti a határellenőrzéseket. A V4NA összegyűjtötte azokat az országokat, akik élve a jogszabállyal, hosszabbítást kértek az uniós hatóságoktól:

  • Franciaország és Ausztria: jelezték a brüsszeli hatóságok felé, hogy meg kívánják hosszabbítani saját határaikon a határellenőrzéseket.
  • Dánia: a skandináv ország nemrég novemberig hosszabbította meg az ellenőrzéseket a dán határokon, mivel "Európa határai még mindig nyomás alatt vannak." Dániában a terrrorfenyegetettséget továbbra is komolyan kell venni és ezért fontos a határellenőrzés fenntartása - indokolta meg a lépés szükségességét Inger Støjberg dán belügyminiszter.
  • Svédország: az Európai Bizottság pénteken a dánokéhoz hasonló jelzést kapott a svédektől is.
Migránson a német-osztrák határon Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sebastian Widmann
  • Németország: A német belügyminisztérium írásban tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy 2018 novembere és 2019 februárja között havonta átlagosan 950 illegális határátlépést regisztráltak a német hatóságok. Továbbá a "migrácós kockázat" a Földközi-tenger keleti vidékén valamint a Balkán-útvonalon az elmúlt időszakban megnövekedett. És az úgynevezett "illegális szekunder migráció" visszaesése sem várható Németországban. "Ezért Németország nem engedheti meg magának, hogy felhagyjon a határellenőrzésekkel" - írta a Horst Seehofer, német belügyminiszter az Európai Bizottság alelnökének, Frans Timmermans-nak, amelyről először a Bild am Sonntag számolt be. A meghosszabbításnak köszönhetően a bajor-osztrák határon a 2019. november 11-ig lesznek határellenőrzések. Németország 2015 őszétől ellenőrzi a határait, miután migránsok tízezrével indultak el Görögországból a Balkán-útvonalon át Nyugat-Európába.