Több ország is nagyobb összeggel támogatja a NATO közös védelmi költségeit

Jens Stoltenberg, Donald Trump, NATO
United States President Donald J. Trump meets Jens Stoltenberg, Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) in the Oval Office of the White House in Washington, DC on Tuesday, April 2, 2019. Credit: Ron Sachs / Pool via CNP | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök üdvözli, hogy egyes NATO-tagországok megnövelték hozzájárulásukat a közös védelmi kiadásokhoz – ezt Trump maga mondta kedden a washingtoni Fehér Házban újságíróknak, a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott rövid tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

"Fizetnek, én pedig örülök neki" – fogalmazott az amerikai elnök, de kiemelte, hogy Németország szerinte még mindig nem veszi ki megfelelő mértékben a részét a közös költségekből.

A NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség megalakulásának 70. évfordulóján tartandó külügyminiszteri tanácskozásra érkezett Washingtonba, és a konferencia előtt fogadta őt az Egyesült Államok elnöke.

A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott közös tájékoztatón Donald Trump általában véve elragadtatott szavakkal dicsérte az észak-atlanti szövetséget.

– hangsúlyozta. Hozzáfűzte: amióta őt beiktatták elnöki tisztségébe, "drámai a javulás". Hatalomra kerülése előtt ez nem így volt, és megismételte, hogy az Egyesült Államok minden más tagországnál többet fizetett be a szervezet közös költségvetésébe.

Jens Stoltenberg és Donald Trump Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Ron Sachs

Donald Trump hangsúlyozta: az amerikai kormányzat Jens Stoltenberggel együtt dolgozik azon, hogy az anyagi szerepvállalásukkal a kívánatostól még mindig elmaradó országokat rávegyék hozzájárulásuk növeléséhez. "De már kezdik behozni a lemaradásukat" – szögezte le.

– hangoztatta Donald Trump, mire Jens Stoltenberg megköszönte az együttműködést.

A NATO főtitkára, aki szerdán felszólal az amerikai kongresszusban, szintén kiemelte: "a védelmi költségvetések évekig tartó megnyirbálása után a NATO-szövetségesek egyre jobban befektetnek a védelembe". Stoltenberg azon meggyőződésének adott hangot, hogy ez is a szövetség erejét bizonyítja.

A rövid tájékoztatón jelen lévő újságírók az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetről is kérdezték Donald Trumpot. Az elnök megerősítette: "száz százalékig készen áll" a déli határok lezárására, amennyiben Mexikó nem tesz lépéseket a migránsáradat féken tartására.