V4NA: Egy két hete alapított görög párt indítja az adócsalási ügybe keveredett svéd liberális politikusnőt

Cecilia Wikström, Soros György
Vágólapra másolva!
Miután saját pártja, a svéd liberálisok kizárták az uniós választási listáról, egy alig két hete alapított görög kispárt – sokak szerint kamupárt – listáján próbálna visszajutni az Európai Parlamentbe Cecilia Wikström, Soros György egyik legfontosabb politikai szövetségese, aki Magyarországot és Lengyelországot is rendszeresen támadta – számolt be az esetről a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A V4NA forrásai szerint a kínos helyzet miatt több frakciótársának, sőt frakcióvezetőjének, Guy Verhofstadtnak is magyarázkodott az Európai Parlament ebben a ciklusban utolsó ülésszakán, Strasbourgban. A V4NA fotósa is megörökítette, amikor a Parlament folyosóján a lift előtt állva izgatottan beszélgettek:

Forrás: V4NA

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, nemrég még az EU liberális frakció sztárjának számító Wikström olyan durva adócsalási botrányba keveredett, hogy pártja, a svéd Liberalerna rövid úton megszabadult tőle. Miután kiderült, hogy súlyos adócsalásokat elkövető, offshore trükkökkel operáló svéd cégek vezető tisztviselője és lobbistája, előbb a pártlista vezető helyéről távolították el, majd az egész listáról eltüntették a nevét.

Cecilia Wikström és Soros György Forrás: Twitter/Cecilia Wikström

A Soros György legfőbb politikai bizalmasának számító Wikström ezután politikailag abszurd lépésre szánta el magát.

Egy alig több mint 2 hete alapított, sokak szerint görög kamupárt képviselőjelöltjeként, mondhatni a hátsó ajtón próbálna visszajutni az Európai Parlamentbe.

Több görög politikai lap is politikai szélhámosként bélyegzi a Wikström megmentésével próbálkozó Ilias Psinakist, aki divatmodellként és szappanopera-íróként lett ismert Görögországban. Később pedig énekesi karrierbe is kezdett, és televíziós show-műsorokban szerepelt.

Miután Wikströmöt megtagadták a svéd liberálisok, Psinakis Állampolgárok (Citizens) néven vadonatúj pártot gründolt, amelyik azonnal az első helyen indítja az adócsalási ügybe belebukott politikusnőt.

A meglehetősen szokatlan külsejű, inkább egy kiöregedett rocksztárra emlékeztető Psinakis a V4NA információi szerint az elmúlt heteket az Európai Parlamentben Wikström oldalán töltötte, egymás után forgatták a kampányvideókat, készítették a propagandafotókat.

Kampányvideóból kimerevített kép

Wikström saját maga is fotózta a párt egyik aktivistáját, az EU-zászlók közül látványosan kihúzva a görögöt.

Forrás: V4NA

Aztán végigvonultak az EU Parlament épületén, minden propagandacélokra alkalmas fotózási lehetőséget kihasználva. A kamupárt színeiben induló bukott liberális politikus a Winston Churchillről elnevezett épületszárnyban a legendás politikus képe előtt is pózolt egyet.

Forrás: V4NA

Adócsaló cégek lobbistája

Ahogy azt korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján megírtuk, Wikström évek óta havi 70 ezer svéd koronával, vagyis mintegy 6200 euróval egészíti ki jövedelmét (ez nagyjából kétmillió forint) két adócsalásba keveredett cég vezető tisztviselőjeként, az igazgatótanács irányító tagjaként. Ezzel nagyjából megduplázza havi képviselői járandóságát. A botrányt a svéd állami televízió robbantotta ki.

Amikor először kiderült, hogy Wikström nagyvállalatok fizetett lobbistájaként ül az Európai Parlamentben, azzal védekezett, hogy ez nem szabályellenes, és így is 100 százalékosan el tudja látni képviselői feladatait.

A politikus vezető tisztségviselőként az évek óta a súlyos adócsalási ügyekbe keveredett Beijer Alma AB és az Elekta AB cégek irányítója és jól megfizetett lobbistája.

A Beijer Alma AB először a Panama-iratok kiszivárgása után, 2016-ban került gyanúba.

Anders Wall, a cég akkori vezetője és főrészvényese a Bahamákon és Svájcban hozott létre offshore vállalatokat, vagyis olyan cégeket, amelyek egyetlen célja az adóelkerülés volt.

Azonban már 2013-ban is gyanítani lehetett, hogy valami nincs rendben a cég körül, amikor határozat érkezett a svéd adóhatóságtól, ebből pedig kiderült, hogy Wall több mint egymillió korona értékű, külföldi vagyoni eszközöket vallott be, ami után Svédországban adóznia kellett volna, de ezt nem tette meg.

Cecilia Wikström 2018-ban lett a Beijer Alma AB igazgatója annak ellenére, hogy tudott a cég botrányairól.

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Wikström évek óta vezető tisztviselője a másik svéd cégóriásnak, az Elekta AB-nek is. A közelmúltban a svéd adóhatóság 14 millió koronás adócsalással vádolta meg Laurent Leksellt, az Elekta AB tulajdonosát és az igazgatóság elnökét, Wikström közvetlen munkatársát.

Ez a cég is azzal trükközött, hogy leányvállalatokat hozott létre olyan országokban, ahol sokkal alacsonyabbak az adók, miközben valós tevékenységüket Svédországban folytatták.

Soros György leghűbb szövetségese

Cecilia Wikström egyértelműen Soros György emberének számít az Európai Parlamentben.

2009 óta európai parlamenti képviselő, az ALDE, vagyis a liberális frakció meghatározó, vezető tisztségeket betöltő tagja. Szélsőségesen bevándorláspárti.

Ő készítette elő például azt a jelentést, melyet az Európai Parlament bevándorláspárti többsége megszavazott 2017-ben a felső korlát nélküli kötelező betelepítésekről.

Rendszeresen felszólal a bevándorlást elutasító országokkal szemben, így például Magyarországgal vagy Lengyelországgal szemben. Aktívan részt vett a Magyarországot támadó Soros-Sargentini jelentés előkészítésében is. Állásfoglalási indítványt nyújtott be Lengyelország ellen is.

A reform mellett teljes mellszélességgel kiálló LIBE-munkacsoport tagját, Cecilia Wikström EP-képviselőt akkor az Echo TV stábja szólaltatta meg. A Soros György megbízható embereiről készült listán szereplő politikus nem tagadta, hogy korábban

A találkozó után pár nappal fogadta el az Európai Parlament a Wikström-jelentést a felső korlát nélküli kötelező betelepítésekről.

Elmondása szerint Soros egyeztetett még Guy Verhofstadttal, és még másokkal is az Európai Parlamentben.

Soros György és Guy Verhofstadt Forrás: AFP/Benoit Doppagne

Wikström szavait alátámasztja egy Twitteren posztolt fénykép is, ahol éppen a Soros-terv ötletgazdájával, magával Soros Györggyel pózolt.

Ennek ellenére a liberális politikus arra a kérdésre, hogy mit gondol a Soros-tervről, azt válaszolta, ilyesmiről nem tud, szerinte nem létezik.

Cecilia Wikström szerepel azon a listán, amely Soros György – 226 EP-képviselőt tartalmazó – megbízható szövetségeit sorolja fel.