Az Egyesült Államok azonnal visszaküldi a déli határon megjelenő migránsokat

Guatemala, migránsok, Honduras, hondurasi illegális bevándorlók, Mexikó
Escuintla, 2018. október 19. Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók első csoportja átlépi Guatemalából a mexikói határ átlépésére készülnek a guatemalai Escuintlában 2018. október 19-én. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba
Vágólapra másolva!
Kirstjen Nielsen, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere hétfői közleményében azt írta, az amerikai-mexikói határon megjelenő közép-amerikai migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni Mexikóba.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az amerikai kormányzat felgyorsítja a déli határok védelméhez szükségesnek tartott döntések végrehajtását. Ennek jegyében

azonnal megkezdi a határőrök létszámának bővítését, és elrendeli a határokhoz érkező és menedékjogot kérő migránsok meghallgatás nélküli, azonnali visszaküldését Mexikóba.

A vám- és határőrizeti szervek (CBP) vezetője, Kevin McAleenan a múlt héten jelentette be, hogy a migránsok jelentősen megnövekedett száma miatt 750 fővel megnöveli a határőrök számát.

A migránsok jelentősen megnövekedett száma miatt megnövelik a határőrök számát Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Kirstjen Nielsen miniszter azt mondta, utasítást adott a CBP vezetőjének a vészhelyzet kezelésére alkalmas lépések megtételére és ennek keretében a határőrök létszámának azonnali megnövelésére. A tárcavezető azt is mondta, a határőrizeti szervnek megvan a hatásköre a létszámbővítéshez, és csupán a 2000 főnél nagyobb bővítésről kell tájékoztatnia a minisztériumot.

Nielsen utasítást adott a közép-amerikai migránsok azonnali visszaküldésére is.

Az utasítás érvényes azokra is, akik már átlépték a határt, és meghallgatásukra várnak.

A minisztérium szóvivője újságírói kérdésre nem tudott pontos adatokat mondani arról, hogy hány migránst érintenek a rendelkezések. Mint fogalmazott, az utasítás végrehajtása éppen csak megkezdődött.

A migránsok visszatoloncolásának politikája januártól lépett érvénybe, a hétfői döntés csupán e politika megvalósításának felgyorsítása. A Trump-kormányzat tisztségviselői szerint az eddigi rendszer lehetővé tette a migránsoknak, hogy akár éveken keresztül is az országban maradjanak, amíg a menedékjogi kérelmükhöz szükséges meghallgatásukra sor kerül.