A Medgyessyvel koccintó korrupt román kormányfő fia az EP szocialista frakciójának a tanácsadója

Mihnea Nastase
Vágólapra másolva!
Óriási botrány robbant ki az MSZP-t és a Gyurcsány-féle DK-t is magában foglaló Európai Parlament (EP) Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) elnevezésű frakciója körül. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a baloldali frakció egyik „tanácsadója" a Romániában illegális kampányfinanszírozásért, zsarolásért, kenőpénz elfogadásáért és befolyással való üzérkedésért kétszer is letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase bukott kormányfő alig 25 éves fia, Mihnea Năstase. A 29 éves barátnője, Corina Corolevschi pedig az egyik szocialista román EP-képviselő asszisztense. Adrian Năstase a korrupciós ügyein kívül még azzal vált ismertté, hogy az ügynökmúltú Medgyessy Péter akkori magyar kormányfővel, Göncz Árpád köztársasági elnökkel és Kovács László külügyminiszterrel együtt ünnepelte 2002. december elsején Erdély elcsatolását a budapesti Kempinski Hotelben. A korrupt román miniszterelnökkel ennek „örömére" még koccintottak is a balliberális politikusok.
Vágólapra másolva!

Újabb baloldali európai botrány: a V4NA nemzetközi hírügynökség információi és több román újság cikkéből kiderül, hogy az alig 25 éves Mihnea Năstase az Európai Parlament (EP) Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójának a tanácsadója.

A politikusfiú már 2015 óta az EP alkalmazásában áll, ezelőtt négy évvel - 21 évesen - lett a magyarellenességéről közismert Cătălin Ivan román EP-képviselő tanácsadója

és egyben asszisztense az Európai Parlament brüsszeli székhelyén - írja az Adevărul című napilap.

A magyar szimbólumok és feliratok használata ellen keményen fellépő Cătălin Ivan egyébként 2009 óta tagja az EP-nek, 2015 előtt pedig a román szocialista frakciót vezette.

2018 szeptemberében azonban kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD), azóta független képviselő.

A kizárása után Mihnea Năstase is faképnél hagyta a politikust, és

az európai szocialista frakció (S&D) tanácsadójává lépett elő alig 24 évesen.

Mihnea 29 éves barátnője,

Corina Corolevschi szintén az Európai Parlamentben dolgozik, a brassói szocialista Răzvan Popa EP-képviselő asszisztense.

Corina Corolevschi politikai pályafutása előtt atléta volt, román országos és a balkáni regionális bajnoki címet is megszerezte.

A 29 éves nő egyébként Constantin Corolevschi constanţai nagyvállalkozónak a lánya, aki a politikai kapcsolatainak köszönhetően tett szert hatalmas vagyonra.

A fiatal politikuspár a román sajtó figyelmét nem a szakmai tevékenységével, hanem az extravagáns életstílusával keltette fel.

Felmerül annak a gyanúja, hogy a luxusutazásaikat, a méregdrága ruháikat és más hasonlókat nem csupán a szüleiknek köszönhető munkájukból fedezik, hanem korrupció útján szerzett pénzekből is.

Mihnea Năstase apja, Adrian Năstase 2000-2004 között volt Románia szociáldemokrata miniszterelnöke,

és a kritikusai szerint komoly szerepe van a mai formájában ismert, a kenőpénzek adására, illetve elfogadására épülő román politikai rendszer kiépülésében.

Adrian Năstase Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Năstase 2004-ben államelnökjelölt is volt, de a második fordulóban alulmaradt Traian Băsescuval szemben.

2006-ig a képviselőház elnöke volt, 2012-ig pedig parlamenti képviselő, ezt követően

ez év júniusában a 2004-es államelnök-választási kampányának az illegális finanszírozásának a vádjával jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A baloldali politikus a börtönt úgy próbálta megúszni, hogy nyakon lőtte magát. Az öngyilkossági kísérlete azonban nem sikerült, így börtönbe kellett vonulnia.

Jó magaviselet miatt 2013 márciusában azonban feltételesen szabadlábra helyezték.

2014 januárjában a román Legfelsőbb Bíróság zsarolás, befolyással való üzérkedés és 630 euró kenőpénz elfogadásáért négy év letöltendő börtönbüntetésre,

illetve 400 ezer eurónak megfelelő román lej vagyonelkobzásra ítélte.

Felesége, Dana Năstase tettestársként három év felfüggesztettet kapott.

A politikust továbbá öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

2014 augusztusában

Adrian Năstasét viszont feltételesen ismét szabadlábra helyezték.

A román törvények értelmében ugyanis a 60 év feletti, jó magaviseletű elítéltek börtönbüntetésük egyharmadának a letöltése után feltételesen kérvényezhetik a szabadlábra helyezésüket.

A korrupt politikusnak ennek eredményeképpen a másfél évre csökkent büntetést sem kellett letöltenie, mert a börtön illetékes bizottsága további 105 napot levont arra hivatkozva, hogy Năstase büntetése idején könyveket írt, és előadásokat tartott a többi rabnak.

A volt román kormányfőről még azt érdemes tudni, hogy kiváló kapcsolatot ápolt az ügynökmúltú - III/II-es, D-209-es kódszámú ügynök SZT-tiszti – Medgyessy Péter bukott szocialista magyar miniszterelnökkel.

2002. december elsején – a román nemzeti ünnep alkalmából – Medgyessy, Kovács László akkori szocialista külügyminiszter és Göncz Árpád SZDSZ-es köztársasági elnök társaságában fogadta a budapesti Kempinski Hotelben Adrian Năstasét.

Budapest, 2002. december 1. Ünnepi fogadást tartottak Románia nemzeti ünnepe tiszteletére a budapesti Kempinski szállodában. A rendezvényen részt vett Adrian Năstase román és Medgyessy Péter magyar kormányfő, Göncz Árpád volt köztársasági elnök és Kovács László magyar külügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

A magyarországi baloldali politikusok tehát a főváros szívében együtt ünnepelték a később elítélt román kormányfővel Erdély elcsatolását.

Ennek „örömére" a balliberálisok még koccintottak is Năstaséval.