Nagyon szoros eredmény alakult ki a finnországi választásokon

Vágólapra másolva!
Nagyon szoros eredmény alakult ki vasárnap a finnországi parlamenti választásokon, a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása után úgy tűnik, hogy a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) végez az első helyen, míg szorosan a nyomában a nacionalista Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) végeztek.
Vágólapra másolva!

A nem végleges eredmények alapján a szociáldemokraták a szavazatok 17,8 százalékát szerezték, míg a Finnek a 17,6 százalékát. A szociáldemokratáknak 40 képviselői helyük lehet a 200 fős törvényhozásban, a bevándorlásellenes Finneknek 39. A Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség 37 helyet szerezhet.

Antti Rinne, a szociáldemokraták vezetője, korábbi szakszervezeti vezető és volt pénzügyminiszter bevallotta, hogy jobb eredményre számított. Mint mondta, programjukkal a finn társadalmat a fenntartható klíma-, a szociális- és gazdasági politika felé szeretnék kormányozni. Nagyon érdekes helyzet alakult ki, éppen ezért a kormányt alkotó koalíció megteremtése érdekében kérdéseket tesz fel a többi pártnak arról, mennyire esnek egybe nézeteik. Egyelőre nem tudja megmondani, hogy kivel alkotna koalíciós kormányt, de számára fontosak az értékek.

Jussi Halla-aho, a Finnek vezetője erre csupán azt felelte, álláspontjaik eltérőek.