Új regionális együttműködési fórumot hoztak létre dél-amerikai vezetők

Városok, ahol fizetnek, hogy ott élj city lights cityscape urban contrasting day evening METROPOLITAN modern modern architecture MOUNTAIN landform outdoors out nobody quantity lots lot abundance rooftop ROOF santiago de chile sce
Santiago de Chile in the evening
Vágólapra másolva!
Nyilatkozatot írt alá dél-amerikai vezetők egy csoportja egy új regionális együttműködési fórum létrehozásáról Prosur néven a Dél-amerikai Országok Szövetsége (UNASUR) helyett.
Vágólapra másolva!

A chilei fővárosban tartott csúcson az argentin, a brazil, a chilei, a kolumbiai, az ecuadori, a paraguayi és a perui államfő, illetve Guyana chilei nagykövete aláírta a santiagói nyilatkozatot a dél-amerikai országok integrációjának megújításáért és megerősítéséért.

Santiago de Chile Forrás: Cultura Creative/Henn Photography

- szögezték le az aláírók.

A chilei kormány székhelyéül szolgáló La Moneda palotában aláírt nyilatkozatban a vezetők kifejezik szándékukat "egy kirekesztés nélküli koordinációs és együttműködési regionális tér kiépítésére és megerősítésére egy hatékonyabb integráció felé történő haladásért",

hozzájárulva a dél-amerikai országok növekedéséhez, haladásához és fejlődéséhez.

A santiagói csúcson szintén részt vevő Carmen Almendras bolíviai és Ariel Bergamino uruguayi külügyminiszter-helyettes, illetve Suriname kubai nagykövete, Edgar Armaketo nem írták alá a nyilatkozatot, mivel megfigyelői minőségben voltak jelen, de országaik továbbra is részt vesznek a párbeszédben, és bármikor beléphetnek.

Jair Bolsonaro brazil, Lenin Moreno ecuadori, Iván Duque kolumbiai, Mauricio Macri argentin, Sebastian Pinera chilei és Martín Vizcarra perui elnök nyilatkozatot írt alá egy új regionális együttműködési fórum létrehozásáról Prosur néven a Dél-amerikai Országok Szövetsége (UNASUR) helyett a chilei fővárosban tartott csúcsértekezleten 2019. március 22-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdés

A csoportba való belépés feltételei a nyilatkozat szerint a demokrácia és az alkotmányos rend tiszteletben tartása, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelme és biztostása.

Az együttműködés fő területei az infrastruktúra, az energetika, az egészségügy, a védelem, a biztonság, a bűnüldözés, továbbá a természeti katasztrófák megelőzése és kezelése.

Az elkövetkezendő 12 hónapban Chile tölti be az elnökséget, amelyet utána Paraguaynak ad át.

"A Prosur egy nyitott, ideológiamentes fórum, amely tiszteletben tartja a sokszínűséget és mentes a túlzott bürokráciától, olyan pragmatikus fórum, amely eredményekre törekszik - hangsúlyozta Sebastián Pinera chilei elnök a nyilatkozat aláírása után.

Az új politikai csoportosulás létrehozását Chile és Kolumbia kezdeményezte, miután az UNASUR állításuk szerint elmulasztott lépéseket tenni a belpolitikai válság sújtotta Venezuelával kapcsolatban.