Trudeau kanadai miniszterelnök nyomást akart gyakorolni a legfőbb ügyészre

Prime ministers meeting in Montreal, 2018-12-07. Justin Trudeau Prime minister Meeting Montreal Quebec Canada Marriott Politics Horizontal
Justin Trudeau
Vágólapra másolva!
Ahogy arról már a múlt héten az Origo is beszámolt, Justin Trudeau kanadai liberális miniszterelnök nyomást akart gyakorolni a kanadai legfőbb ügyészre, hogy ejtse a vádakat egy olyan quebeci cég ellen, amely vesztegetéssel jutott megrendelésekhez Líbia területén. Jody Wilson-Raybould korábbi igazságügyi minisztert és legfőbb ügyészt szerdán hallgatta meg a kanadai parlament igazságügyi bizottsága. A konzervatívok Trudeau lemondását követelik. 
Vágólapra másolva!

Jody Wilson-Raybould igazságügyi, majd veteránügyi miniszter február közepén távozott a kormányból, miután kanadai sajtójelentések szerint előbbi megbízatása idején Justin Trudeau hivatalából nyomást gyakoroltak rá, hogy elnéző legyen a korrupciógyanúba keveredett SNC-Lavalin építőipari céggel. A vállalat a gyanú szerint líbiai tisztségviselőket vesztegetett meg.

Jody Wilson-Raybould korábbi igazságügyi minisztert és legfőbb ügyészt szerdán hallgatta meg a kanadai parlament igazságügyi bizottsága. A korábbi legfőbb ügyész szerint számos burkolt fenyegetést kapott, valamint Trudeau személyesen is megpróbálta leállíttatni az eljárásokat.

A kanadai miniszterelnök azt kérte, hogy a súlyosabb büntetések helyett az érintettekre csak kisebb pénzbüntetések kiszabását indítványozza az ügyészség,

valamint azt szerette volna elérni, hogy az ügyet csak ősszel, október után, tehát a következő szövetségi választásokat követően vegyék elő.

Wilson-Raybould a jogsértő gyakorlatról azt nyilatkozta az igazságügyi bizottság előtt, hogy

– olvasható a 888 oldalán.

Trudeau a munkahelyek esetleges megszűnésével érvelt, a cég ugyanis közölte, hogy amennyiben vádat emelnek ellenük az előző menedzsment által elkövetett bűncselekmények miatt, akkor a cég elhagyja Kanadát. Az SNC-Lavalin egyébként mérnöki, tervezési munkákat végez, több ezer alkalmazottja van. Érdemes megemlíteni, hogy a kanadai miniszterelnök nemcsak az állások miatt aggódott, hanem amiatt is, hogy a cég esetleges külföldre költözése pont az ő választókörzetét érintené a leghátrányosabban.

El akarták érni, hogy csak a választások után hozzanak döntést

Összesen 10 telefonhívásra és 10 személyes találkozóra került sor, ahol Trudeau és elvtársai azt kérték, hogy az ügyészség legyen elnézőbb a céggel. A legfontosabb kérés az volt, hogy az egész ügyet alakítsa úgy a legfőbb ügyész, hogy csak az októberi szövetségi választások után hozzanak döntést a vádemelés kérdésében.

Wilson-Raybould a minisztériumi stábjával konzultálva arra jutott, hogy nem engedhetnek a zsarolásnak, azonnal el kell indítani a bírósági procedúrát.

Wilson-Raybould ellenállt a nyomásnak, szerinte ezért „fokozták le”, és ezért kapta meg a veteránok ügyeiért felelős miniszteri tárcát az igazságügy helyett. Innen, tiltakozásul a döntés ellen, február 12-én önként távozott.

A botrány hatására a kanadai konzervatívok felszólították Trudeau-t, hogy mondjon le, ám a miniszterelnök szerint ő „megfelelően és professzionálisan” végezte a munkáját.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke Forrás: AFP/Martin Ouellet-Diotte

A botrány időzítése nem jön jól a Trudeau vezette liberálisoknak, ugyanis az eset még hónapokig terítéken fog maradni, és októberben szövetségi választások lesznek.

Az SNC-Lavalin a vádak szerint összesen 48 millió dollárral kent meg líbiai politikusokat és hatósági személyeket 2001 és 2011 között.

A gyakorlatnak az vetett véget, hogy a nagyhatalmak líbiai beavatkozása nyomán megbukott, majd meghalt Moammer Kadhafi líbiai diktátor. A céget azzal is megvádolták, hogy líbiai cégekkel együttműködve sikkasztottak el 130 millió dollárt.

Az eset kapcsán elképzelhető, hogy még jóval a választások előtt megbukik Trudeau.

A botrányt kirobbantó Globe and Mail, amely szintén inkább a liberálisokhoz húz, azt javasolta, hogy a kanadai parlament alsóházában nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a konzervatívok. Aligha hihető, hogy ez nekik eddig nem jutott eszükbe. A kérdés csak az, hogy a botrány ellenére milyen a támogatottsága saját pártján belül Trudeau-nak.