Százakat telepítettek ki bozóttüzek miatt Ausztráliában

Ausztrális, bozóttűz, tűz, evakuálás
Százakat telepítettek ki bozóttüzek miatt Ausztráliában
Vágólapra másolva!
Százakat telepítettek ki otthonaikból bozóttüzek miatt az Ausztrália délkeleti részén található Victoria államban – mondták el tisztségviselők vasárnap.
Vágólapra másolva!

A térségben több mint 30 helyszínen tombolnak a lángok, és a tűzoltók munkáját jelentősen nehezíti a forró, szeles időjárás.

– mondta újságíróknak Andrew Crisptold válságkezelési biztos, rámutatva, hogy a lángok terjedését egyelőre nem sikerült megfékezni.

A legveszélyesebb tűz a Melbourne-től mintegy 100 kilométerre keletre található Bunyip Nemzeti Parkban tombol, itt három ingatlan égett le.

A bozóttűz egy pénteki vihart követően lobbant fel, és már több mint 6300 hektárt emésztett el.

A lángok áramvezetékeket is veszélyeztetnek. Mintegy 850 tűzoltó, 120 tűzoltókocsi, buldózer és 20 repülő küzd a tűz megfékezéséért.

Az idei volt a legmelegebb nyár a déli féltekén fekvő Ausztráliában. Az ország átlaghőmérséklete decembertől február végéig 2,14 Celsius-fokkal volt magasabb a korábbi középértéknél, és jelentősen túlszárnyalta a korábbi, 2012-13-as melegrekordot, amikor 1,28 Celsius-fokkal emelkedett az országos hőmérséklet az átlagos fölé.

A hosszú távú országos átlaghőmérséklet 27,5 Celsius-fok,

ehhez a referenciaponthoz viszonyítják az aktuális hőmérsékletet, illetve ehhez képest határozzák meg a hőmérsékleti anomáliákat. A legmelegebb hónap január volt, először emelkedett a középhőmérséklet országszerte 30 Celsius-fokra.

A meteorológiai hivatal jelentése szerint az idei nyári hőmérsékleti rekordot komoly aszály kísérte. A teljes nyári csapadékmennyiség 32 százalékkal kevesebb volt az átlagnál, 1982-83 nyara óta ez volt a legszárazabb nyár az országban.