44 szélsőségest vettek őrizetbe Pakisztánban

Muzáffárábád, 2019. február 28. Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án, egy nappal azután, hogy a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe. Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be, a gép pilótája pedig a helyi erők fogságába került. A légi incidenssorozat után India lezárta több térségbeli repülőterét, Pakisztán pedig az egész ország légterét. MTI/EPA/Amiruddin Mughal
Vágólapra másolva!
A pakisztáni hatóságok őrizetbe vettek 44 szélsőségest a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) tagjai közül. A pakisztáni radikális iszlamista csoport felelős az indiai erők ellen február közepén elkövetett öngyilkos merényletért.
Vágólapra másolva!

Az őrizetbe vett emberek között van a Dzsais-e-Mohamed vezetőjének, Maszúd Azharnak a testvére, Mufti Abdul Raúf, és fia, Hamad Azhar is.

"Pakisztán területét senki ellen sem fogják használni. Intézkedéseket hozunk a betiltott csoportok ellen bármiféle megkülönböztetés nélkül, és fogunk is még két hétig" – mondta egy sajtótájékoztatón a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban Sehrjár Áfridi pakisztáni belügyi államminiszter az őrizetbe vételek bejelentése során.

Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án, egy nappal azután, hogy a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe Forrás: MTI/EPA/Amiruddin Mughal

Raúf és Hamad őrizetbe vételéről Ázam Szuleimán pakisztáni belügyi államtitkár számolt be, aki elmondta, hogy kettejük neve szerepel abban a dossziéban, amelyet India adott át Pakisztánnak a támadást követően, benne a gyanúsítottak adataival. Szuleimán ugyanakkor megjegyezte: nincsen bizonyítékuk a dossziéban szereplő indiai állítások alátámasztására.

Kiéleződött konfliktus

A Dzsais-e-Mohamed jelentkezett korábban annak a merényletnek az elkövetőjeként, amely során egy öngyilkos merénylő robbantott egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – közelében, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A február közepi merényletet követően

kiéleződött a kasmíri térség miatt amúgy is feszült viszony India és Pakisztán között.

A pakisztáni haditengerészet kedden arról számolt be, hogy egy indiai tengeralattjáró megközelítette Pakisztán felségvizeit. A haditengerészet közleménye szerint figyelmeztette a tengeralattjárót, viszont nem vette célba, "figyelembe véve a békés megoldásra irányuló politikát", utalva arra, hogy csökkenteni akarja a feszültséget Indiával.

Az indiai haditengerészet tagadta, hogy tengeralattjárója megpróbált behatolni felségvizeire. A haditengerészeti szóvivő álhírek terjesztésével vádolta Pakisztánt.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.