Mintegy száz afgán katonának nyoma veszett a tálibokkal vívott csata után

Afganisztán Amerika Trump
Afghan National Army (ANA) soldiers stand to attention during a ceremony at the military base in Herat on July 3, 2016. Around 1000 soldiers trained for 10 weeks during the ANA training progam, after which they are sent on assignments throughout the restive country. / AFP PHOTO / AREF KARIMI
Vágólapra másolva!
Afgán illetékesek azt közölték vasárnap, hogy a hét végén mintegy száz katona eltűnt - valószínűleg megszöktek - a tálibokkal vívott ütközet után. A katonák elhagyták őrhelyüket és a türkmenisztáni határon akartak átkelni, engedély nélkül. A tálibok elfogott katonákról készült felvételeket tettek ki a közösségi médiában.
Vágólapra másolva!

Mohammad Nászir Nazari, a nyugat-afganisztáni Bágdesz tartomány tanácsának tagja közölte, hogy

a katonáknak nem volt engedélyük a határátlépésre, és a sorsuk ismeretlen.

A tálibok elfogott katonákról készült felvételeket tettek ki a közösségi médiában.

Dzsamsid Sahabi, a tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy 16 katonát öltek meg és 20 másik sebesült meg a Bala Murgab körzetben folyó harcokban, a hadsereg légitámadást hajtott végre és erősítést vezényelt a térségbe.

Megerősítette, hogy több katona megszökött, de pontos számot nem közölt.

A kormányzó szerint 40 lázadót megöltek a harcokban.

Afgán katonák Forrás: AFP/Aref Karimi

Mohammad Nászir Nazari elmondta, hogy 50 katona halt meg, és mintegy 100-nak veszett nyoma.

Közölte, hogy több száz helyi lakos gyűlt össze a kormányzói hivatalnál, hogy a tartomány biztonsága miatti aggodalmát fejezze ki. Mint mondta, Bala Murgab szinte teljesen a tálibok ellenőrzése alatt áll, a kormányerők a körzeti parancsokságra szorultak vissza.

A szunnita iszlamista tálibok szinte naponta hajtanak végre támadásokat Afganisztán-szerte,

elsősorban az afgán biztonsági erők ellen. A támadások az Egyesült Államok óta legrégebben - 17 éve - vívott háború lezárására irányuló washingtoni tárgyalási szándék ellenére folytatódnak.