Megkezdődött a 2012-es francia terrortámadás migráns bűnrészesének a pere

Terrorizmus - Megkezdődött az első franciaországi dzsihadista merénylet bűnrészesének fellebbviteli pere, Abdelkader Merah, Fettah Malki
A court sketch made on October 2, 2017 shows Abdelkader Merah (L) and Fettah Malki (R) in Paris courthouse during their trial for complicity in the series of shootings commited by his jihadist brother Mohamed in Toulouse and Montauban in 2012. - Five years ago, Mohamed Merah went on a nine-day shooting spree in southern France, killing three soldiers and gunning down a teacher and three children at a Jewish school before being shot dead by police. His brother's trial opened on October 2 under tight security in Paris, where he faces charges of helping to plan the assault. He will appear alongside 34-year-old Fettah Malki, accused of giving Mohamed Merah a bulletproof jacket, an Uzi submachine gun and the ammunition he unloaded on his victims. (Photo by Benoit PEYRUCQ / AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a 2012-es franciaországi dzsihadista merénylet elkövetője, az algériai migráns hátterű Mohamed Merah bátyjának a pere.
Vágólapra másolva!

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát.

Az ügy hatalmas felháborodást keltett mind Franciaországban, mind pedig Izraelben.

Az algériai migráns hátterű merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Bátyját, Abdelkader Meraht 2017. novemberben

húsz év börtönbüntetésre ítélték terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt.

Abdelkader Merah és Fettah Malki Forrás: AFP/Benoit Peyrucq

Az ítélet ellen a párizsi ügyészség súlyosbítást kérve fellebbezett.

A vádhatóság úgy véli, hogy az esküdtek nem vontak le minden jogi következtetést a tényekből, amikor terrorista bűnszövetkezetben igen, de az emberölésekben nem mondták ki bűnrészesnek a vádlottat.

Utóbbiért életfogytiglani börtönbüntetés jár.

Ez volt az első ítélet a Franciaországban 2012-ben kezdődött, 250 áldozatot követelő dzsihadista merényletek ügyében.

Másfél évvel később a helyszíni tudósítások szerint az áldozatok családtagjainak fájdalma nem enyhült, de a per nyitónapja kevésbé volt feszült, mint az elsőfokú tárgyaláskor, amelyen a vádlott ügyvédjét, Eric Dupond-Morettit minden tárgyalási napot követően "szemétnek" és "kollaboránsnak" nevezték. és kifütyülték a bíróság előtt tiltakozó zsidó aktivisták.

- mondta az AFP francia hírügynökségnek Samuel Sandler, akinek fiát és két unokáját ölte meg Mohamed Merah.

Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó 2017-es perben

az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a most 36 éves algériai migráns hátterű, kettős állampolgárságú fővádlottra,

aki 2006-ban radikalizálódott, és aki az elkövető szellemi mentora volt.

A vádhatóság azt állította, hogy ő irányította öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, nincs arra utaló bizonyíték, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben.

A fellebbviteli per célja megállapítani, hogy mi volt Abdelkader Merah pontos szerepe a merényletsorozatban.

Az ügynek egy másik vádlottja is van, az ő esetében is fellebbezett az ügyészség.

A szintén migráns hátterű Fettah Malki 14 év börtönbüntetést kapott első fokon,

amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el az elkövetőnek, aki gyerekkori barátja volt, és akiről tudta, hogy radikalizálódott.

A Le Monde című napilap kommentárja szerint az április 18-án várható ítélettel valószínűleg nem ér véget az ügy.

Várhatóan a semmítőszék elé kerül, miután az ügyészség precedensértékűnek tekinti az eljárást a további terrortámadások perei előtt.