Lemondott Macron kedvenc polgármestere, aki pornóképeket küldött magáról

Luc Lemonnier, Le Havre polgármestere
Seine-Maritime departmental councilor Luc Lemonnier poses on April 2, 2015 in Rouen, northern France. AFP PHOTO/CHARLY TRIBALLEAU (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Lemondásra kényszerült Luc Lemonnier, Le Havre városának polgármestere, mert kiderült róla, hogy több embernek is meztelen fotókat küldött saját magáról. A politikus egyébként az Emmanuel Macron köztársasági elnök kormányát vezető Édouard Philippe miniszterelnök közeli szövetségese.
Vágólapra másolva!

Az Origo megírta korábban, hogy a szocialista belügyminiszter, Christophe Castaner után, akit részegen videóztak le a sárgamellényes tüntetés éjszakáján egy párizsi klubban, amint egy fiatal nővel szórakozott, most a francia miniszterelnök, Édouard Philippe legszorosabb környezetéhez tartozó Luc Lemonnier polgármester került a belügyminiszternél sokszorosan kínosabb botrányba.

Luc Lemonnier Forrás: AFP/Charly Triballeau

Amikor Édouard Philippe miniszterelnök lett, akkor barátját, Luc Lemonnier-t nevezte ki Le Havre polgármesterének. (A francia önkormányzati törvény ezt megengedi.)

Luc Lemonnier Macron egyik kedvenc polgármestere lett. A Paris Normandie információi alapján, amiről az Origo is beszámolt,

meztelen pornófotókat küldött magáról, legalább egy, de nem zárható ki, hogy két házaspárnak.

A fotón – a regionális újság diszkrét megfogalmazása szerint – meglehetősen szuggesztív pózban látható.

A képeket trágár szövegekkel kísérte.

A Le Parisien friss értesülése szerint

a durva pornóbotrányba keveredett négygyerekes, 50 éves polgármester meztelen fotóit még 2018-ban nemcsak az érintett házaspárok kapták meg, hanem Édouard Philippe miniszterelnök is,

aki tehát tudott ezekről, és valószínűleg arról is, hogy az önkormányzati képviselők is megkapták, csak éppen hallgattak róla.

A képeket a sajtónak átadó házaspár női tagja elmondta a France Bleu Normandie rádiónak, hogy megalázva érezte magát, túlságosan erőszakos volt a polgármester „közeledése”:

– tette hozzá a nő.

A botrány miatt

Le Havre polgármestere lemondott a mandátumáról.

Az ügy különös érdekessége, hogy

a baloldali sajtó és a baloldali politikusok most mélyen hallgatnak, a női jogvédők és feministák sem reagáltak,

a máskor rendkívül hangos, kioktató, kommunista hátterű Schiappa államtitkár (a nemek közötti egyenlőségért felel Macron kormányában) sem hív össze rendkívüli sajtótájékoztatót.

Luc Lemonnier korábban egyébként az Európai Néppárthoz tartozó Republikánusok balszárnyának volt tagja. Amikor azonban Nicolas Sarkozy pártjának élére a következetes, kemény, bevándorlásellenes Laurent Wauquiez került, azonnal szembefordult vele. Elfogadhatatlannak nevezte politikáját, és egy idő után már tagdíjat sem fizetett, így kizárták a pártból.

Így az alapító Nicolas Sarkozyhez ismét méltóvá váló LR mostanra már megszabadult tőle.