Függesszék fel a vízumok kiadását az algériaiaknak, kéri Marine Le Pen

Horizontal CAMPAGNE ELECTORALE CANDIDAT ELECTION PRESIDENTIELLE FEMME-POLITIQUE DEPUTE EUROPEEN PARTI ET MOUVEMENT POLITIQUE PARTI POLITIQUE DE DROITE POLITIQUE PERSONNE-POLITIQUE PRESIDENT DE PARTI POLITIQUE PLATEAU DE TELEVISION EMISSION DE TELEVISION M
French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen speaks as she takes part in the show "L'Emission politique", in the studios of French television channel France 2 in Saint-Cloud, west of Paris, on January 9, 2017. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Vágólapra másolva!
Arra kérte a bevándorláspárti liberális francia kormányt Marine Le Pen, hogy függesszék fel az algériai állampolgárok számára történő vízumkiadást, megelőzve ezáltal a súlyos belpolitikai válság sújtotta észak-afrikai ország destabilizálódása esetén bekövetkező migrációs hullámot.
Vágólapra másolva!

„Észszerű intézkedés felfüggeszteni a vízumkiadásokat” – mondta a BFMTV-RMC televízióban a Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) nevű bevándorlásellenes jobboldali párt vezetője.

Marine Le Pen Forrás: AFP/Thomas Samson

A politikus apja és az FN volt elnöke, Jean-Marie Le Pen ugyanezt a javaslatot tette közzé a Twitteren.

– fejtette ki.

„A múltban Algéria nagyon nehéz polgárháborús időket élt át, és minden jelentős tömegmozgásokat idézhet elő, amelyeket nem leszünk képesek kezelni” – tette hozzá Le Pen egy nappal az után, hogy Abdelaziz Bouteflika algériai elnök az óriási tömegtüntetések hatása bejelentette:

nem indul ötödik elnöki mandátumáért, és korlátlan időre elhalasztják az április 18-ra kitűzött elnökválasztást.

Az algériaiaknak kiadott vízumok száma 2018-ban csökkent az előző évhez képest: mintegy 297 100 vízumot adtak ki, míg a 2017-ben 413 976-et – közölte a párizsi belügyminisztérium.

Az algériaiak számára vízumkönnyítések vannak érvényben: francia állampolgárok házastársai, illetve rokonai számára például nem kell tartós tartózkodási vízumot kiváltani.

A mostani tüntetések, a belpolitikai káosz és a rendkívül rossz gazdasági helyzet miatt ez a szám ismét megnőhet, és milliók mehetnek Európába,

elsősorban Franciaországba.

Erről itt írtunk.

Marine Le Pen párhuzamot vont Algéria és Franciaország, illetve sok más ország között, ahol „szomjúhozzák a demokráciát”.

A politikus egyúttal felszólította Bouteflikát, hogy tájékoztasson pontosan a terveiről és a leendő választás menetrendjéről.