Koszovó elismeréséről beszélt a szerb elnök egy interjúban

Vágólapra másolva!
Koszovó lehetséges elismerésére utalt az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjúban hétfőn Aleksandar Vucic szerb államfő.
Vágólapra másolva!

– Először kompromisszumra kell jutnunk. Nem ismerhetjük el Koszovó függetlenségét anélkül, hogy bármit kapnánk a másik féltől – foglalt állást az interjúban a szerb elnök.

– Biztos vagyok abban, hogy európai barátaink segítségével, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és más országok támogatásával

– tette hozzá Vucic.

Koszovó egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától 2008-ban, csaknem 10 évvel a koszovói háború után, melyben több mint 13 ezer ember halt meg.

Belgrád azóta sem hajlandó elismerni Koszovót független államként.

A két országra nehezedő nemzetközi nyomás viszont nagy, miután mindkét ország euroatlanti integrációjának feltétele, hogy Belgrád és Pristina rendezze egymáshoz fűződő viszonyát.

A két ország közeledése egyelőre zsákutcába jutott, miután Pristina 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, és Belgrád nem hajlandó folytatni az uniós közvetítéssel folyó tárgyalásokat, míg Koszovó vissza nem vonja ezt az intézkedést.