Kim Dzsongun a kétoldalú kapcsolatok bővítését javasolta Hanoiban

diplomacy Vertical This picture from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) taken on February 26, 2019 and released on February 27, 2019 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) arriving at the Dong Dang railway station in Dong Dang, La
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a koreai néphadsereg főparancsnoka.
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai-vietnámi együttműködés sokrétű bővítését és a kétoldalú kapcsolatok új szintre emelését javasolta Kim Dzsongun észak-koreai vezető Nguyen Phu Trong vietnámi elnökkel folytatott tárgyalásain Hanoiban - jelentette szombaton a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Korea szócsövének számító hírügynökség kettejük előző napi tárgyalásairól számolt be. Kim Dzsongun azt az álláspontot képviselte, hogy

a pártközi és az államközi kapcsolatok révén normalizálni kell a két ország együttműködését minden téren,

beleértve a gazdaságot, a tudományt, a sportot, a kultúrát és egyéb területeket is, és új szintre kell emelni a kétoldalú kapcsolatokat. "Ez az országunk megingathatatlan álláspontja, és pártunknak folytatnia kell nemzedékeken át a baráti kapcsolatok ápolását a két ország és a két párt között" - idézte Kim Dzsongun szavait a KCNA.

Kim Dzsongun Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Az észak-koreai vezető kedd óta tartózkodott Hanoiban, ahol másnap és harmadnap tárgyalásokat folytatott Donald Trump amerikai elnökkel.

Donald Trump és Kim Dzsongun Forrás: AFP/Saul Loeb

Kim Dzsongun pénteken hivatalos kétoldalú tárgyalásokat folytatott Hanoiban a vietnámi vezetőkkel, köztük Nguyen Phu Trong elnökkel, majd szombaton felkereste az első vietnami elnök, Ho Si Minh mauzóleumát, virágokat helyezett el a háborúban elesett katonák emlékművénél. Az észak-koreai vezető szombaton a Hanoitól 170 kilométerre északkeletre fekvő, a kínai határon lévő, Dong Dang városba utazott, ahol a vasútállomáson felszállt arra a páncélvonatra, amellyel a hét elején érkezett.

Vietnámot elhagyva, Kínán keresztül az észak-koreai fővárosba, Phenjanba utazott.

Az út mintegy három napig tart majd.

Észak-koreai vezető legutóbb 55 évvel ezelőtt járt Hanoiban. Kim Dzsongun nagyapja, Kim Ir Szen államalapító történelmi útját ismételte meg azzal, hogy páncélvonatán megtette a 4,1 ezer kilométeres utat Phenjan és Hanoi között.