Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Iskolai kampányt indítanak a mellvasalás ellen Angliában

Mellvasalás, Kamerun
CAMEROON - MAY 2007: In Cameroon, there is a tradition of ironing girls' breats during puberty to delay their growth so as to reduce their attractivness to men, and to delay womanhood. Mothers use hot stones, petrol massages and magic incantations. This practice is very common and dangerous. The consequences can be very serious. Sometimes the breasts never grow again, preventing milk production for their babies in the future, but can also lead to developments of abcesses and cancer. Wealthy families prefer to use a special belt to press the small breasts to prevent them from growing. (Photo by Veronique de Viguerie/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A brit Nemzeti Oktatási Unió (National Education Union) iskolai kampányt indít annak érdekében, hogy a migránsok ne „vasalják ki” a kiskorú lányaik melleit, megakadályozva ezzel a normális testi fejlődésüket. Két, a csonkításon átesett áldozat exkluzív interjút adott a BBC-nek.
Vágólapra másolva!

Kiri Tunks, a Nemzeti Oktatási Unió elnöke közölte a brit pedagógusok szakszervezetével, hogy fordítsanak külön figyelmet az ilyen barbár beavatkozáson átesett diákjaikra.

Egy, a beavatkozáson átesett kameruni származású nő. A kép illusztráció Forrás: Getty Images/WPN/Veronique De Viguerie

Ennek érdekében

iskolai kampányt indítanak, de az is tervezik, hogy lehetőség szerint 2020-tól a kötelező tanterv részévé teszik a felvilágosítást, illetve a megelőzésre is hangsúlyt fektetnének.

Nicky Morgan konzervatív parlamenti képviselő szerint a tanárok kötelesek fellépni az ilyen esetekben.

A rendkívül durva és primitív beavatkozás elsősorban a Nyugat-Afrikából származó migránsoknál bevett gyakorlat.

Egy, a neve megváltoztatását kérő migráns hátterű nő, Kinaya – aki gyerekkorában szintén átesett a csonkításon – nyilatkozott a BBC-nek. Neki

10 éves korától kezdte el a saját anyja egy tűzben felmelegített forró kővel „vasalni” a mellkasát, annak érdekében, hogy ne fejlődhessenek ki a mellei.

Ilyen kövek segítségével csonkítják meg az afrikai származású nőket Forrás: Getty Images/WPN/Veronique De Viguerie

Saját bevallása alapján anyja ezt azzal indokolta, hogyha

Az erőszakos beavatkozást több hónapon keresztül megismételték Kinayánál. Az anyja még azt is megtiltatta neki, hogy a rendkívül fájdalmas beavatkozás során sírhasson, mert az a gyengeség jele, és ha meghallja valaki a sírást, akkor szégyent fog hozni az egész családra.

Kinaya már felnőtt, és van egy kislánya. A brit újságíróknak elmondta:

azért költözött el a családjától, mert nem akarta, hogy a kislányát is megcsonkítsák az idősebb családtagjai.

Egy másik afrikai migráns hátterű nő, akinek saját kérésére Simone-ra változtatták a nevét, azt nyilatkozta a BBC Victoria Derbyshire által vezetett, azonos nevű műsorának, hogy

az anyja 13 éves korában kezdte el „vasalni” egy forró kővel a melleit, miután rájött, hogy ő leszbikus.

Szerinte így akarta megakadályozni az anyja, hogy lányokkal létesítsen kapcsolatot.

Később el is kötötte a melleit, amitől légzési nehézségei származtak.

Ezt követően erőszakkal hozzáadta egy férfihoz. Miután megszületett a gyereke, Simone-nak a csonkítás miatt a szoptatásnál jelentkeztek nehézségei.

Arra nincs konkrét adat, hogy hány, az Egyesült Királyságban élő nő eshetett át ilyen brutális beavatkozáson, de a becslések ezres létszámot valószínűsítenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről