Újabb és egyre durvább antiszemita támadások Franciaországban

crime government Horizontal
A man walks by graves vandalised with swastikas at the Jewish cemetery in Quatzenheim, on February 19, 2019, on the day of a nationwide marches against a rise in anti-Semitic attacks. - Around 80 graves have been vandalised at the Jewish cemetery in the village of Quatzenheim, close to the border with Germany in the Alsace region, which were discovered early February 19, 2019, according to a statement from the regional security office. (Photo by Frederick FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb antiszemita bűncselekmény-sorozat Franciaországban, ezúttal Strasbourgban és környékén. Most egy általános iskola kapujára függesztettek ki antiszemita feliratokat, meggyaláztak egy holokauszt-emlékművet, ugyanezt tették a nácik által felégetett strasbourgi zsinagóga emlékművével is. Roland Ries strasbourgi polgármester azt mondta, hogy szinte minden napra jut már egy antiszemita akció. Szerinte a helyzet nagyon nyugtalanító.
Vágólapra másolva!

Ismét horogkereszteket és zsidóellenes jelszavakat firkáltak egy strasbourgi általános iskola kapujára.

Roland Ries polgármester azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy

Kijelentette, hogy az ilyen cselekedeteket nem lehet elbagatellizálni, személyesen ment ki az iskolába és beszélt a tanári karral és az igazgatóval, támogatásáról biztosította őket, különös tekintettel arra, hogy az antiszemita szöveget a tanári kar zsidó származású tagjainak szánták.

Erről Twitter-fiókján is üzent a polgármester.

A Le Parisien értesülése szerint a strasbourgi székhelyű Alsó-Rajna megyében már több ilyen bűncselekményre is sor került az elmúlt időszakban.

A megyeszékhelyi támadás délutánján a közeli Mommenheim alig 2000 fős községe régi zsinagógájának az épületét gyalázták meg azzal, hogy

öt jól látható horogkeresztet rajzoltak a zsinagógára.

A mommenheimi zsinagógára felfestett horogkereszteknek pedig azért van különös jelentősége, mert a francia zsidóság egykori vezető rabbija, Zadic Kahn és a belga vezető rabbi, Joseph Weiner is Mommenheimben születtek.

Az Amerikai Zsidó Kongresszus támogatásáról biztosította a helyi zsidó közösséget, és

elítélte a másik két, Strasbourgban és környékén elkövetett antiszemita bűncselekményt is.

A tettesek a nácik által a II. világháborúban lerombolt zsinagóga emlékhelyét gyalázták meg, majd az „Igazak ösvénye" nevű emlékhelyen levő emléktábla is sorra került, amely azoknak a nem zsidó származású franciáknak állított emléket, akik a zsidókat mentették a II. világháborúban.

Különösen érzékenyen érintette a helyi zsidó közösséget a zsinagóga fekete márványkövének meggyalázása, kidöntése, mert ez a kő

egy 80 évvel ezelőtti tragédiának állított emléket.

A kidöntött márványkő Forrás: STRASBOURG DEPUTY MAYOR

A Hitlerjugend 1940. szeptember 30-án gyújtotta fel és rombolta le az 1898-ban épült zsinagógát.

Fontanel polgármester-helyettes Facebook-fiókján arról írt, hogy milyen szomorú, hogy a történelem ismétli magát.

Franciaország Alsó-Rajna és Strasbourg környéki régiójában az elmúlt időszakban számos antiszemita bűncselekmény történt.

Február 19-én

96 zsidó sírhelyet gyaláztak meg a quatzenheimi zsidó temetőben, az antiszemitizmus elleni országos tiltakozás előtti napokban.

A quatzenheimi meggyalázott zsidó temető Forrás: AFP/Frederick Florin

Az Origo nemrég beszámolt arról is, hogy a február 2-i strasbourgi sárgamellényes tüntetésen súlyos antiszemita gyűlöletbeszéd és erőszakos, vandalizmussal járó botrányok is előfordultak Strasbourgban.

Emiatt

De ugyanez volt az oka Alain Finkielkraut világhírű filozófus párizsi megtámadásának is, amellyel az Origo az elsők között foglalkozott.

Ezek az esetek is jól illeszkednek abba a jelenségbe, amely Franciaország-szerte tapasztalható az elmúlt években.

Az antiszemitizmus az élet minden területén tűzvészként terjed és pusztít.

A macroni rezsim egyszerűen tehetetlen, és úgy látszik, nem is értik, vagy nem akarják megérteni az igazi tényeket és okokat.

Orbán Viktor és a magyar modell tisztelője, Eric Zemmour, a leghíresebb francia esszéíró mutatott rá arra, hogy

Bensoussan híres francia filozófus-történész pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy baloldali médiadömping indult az antiszemitizmus kapcsán, amelyben

folyamatosan tagadja a baloldal az antiszemitizmus valódi, muszlim gyökereit.

Ahogy fogalmazott, ezzel csak olajat öntenek a tűzre a baloldali politikusok.