Egy vezető román politikus közeledne a visegrádi négyek felé

Calin Popescu Tariceanu
ISTANBUL, TURKEY - MAY 16: President of Romanian Parliament Calin Popescu Tariceanu speaks during the 25th Anniversary of Parliamentary Assembly of the Black Sea Economic Cooperation (PABSEC): Summit of the Parliament Speakers of the PABSEC Member States in Istanbul, Turkey on May 16, 2018. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
„Én a magam részéről elkötelezett híve vagyok annak, hogy Románia bővítse kapcsolatait a visegrádiakkal” – mondta a Magyar Nemzetnek Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, a bukaresti kormánykoalíció kisebbik tagjának, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének vezetője. A politikus a Magyar Nemzetnek adott interjúban elárulta, hogy miért nem szavazták meg a Soros-Sargentini jelentést pártjának EP-képviselői, annak ellenére, hogy a Guy Verhofstadt-féle ALDE képviselőcsoportjának a tagjai.
Vágólapra másolva!

Calin Popescu Tariceanu a Magyar Nemzetnek adott interjújában felelevenítette, hogy Románia szerepet vállalt az utóbbi két évben a V4 plusz elnevezés alatt működő együttműködésben. Meglátása szerint „ezt az egyelőre kezdetleges, formálódó közös munkát” tovább lehet majd mélyíteni. Kiemelte, munkája során egyértelművé vált előtte, hogy ezeknek az országoknak gyakorlatilag azonosak a megoldandó problémáik, és több ügyben ugyanazok az érdekeik.

Én a magam részéről elkötelezett híve vagyok annak, hogy Románia bővítse kapcsolatait a visegrádiakkal

a totálisan elfogult dokumentumnak.

Tariceanu két nyomós indokot hozott arra, miért döntöttek a képviselőcsoport álláspontjával homlokegyenest ellenkezően:

  • a magyar-román államközi kapcsolatok:Az egyik az, hogy a magyar–román államközi viszony az utóbbi tizenöt évben feszültségmentessé vált, pedig korábban ez korántsem volt így. Ma sokkal inkább egy szoros együttműködésről beszélhetünk. Az uniós szavazati jogot megvonó hetes cikkely szerinti eljárás megszavazását Magyarország barátságtalan lépésként értékelte volna képviselőink részéről.”
  • az erdélyi magyar kisebbségre való tekintettel: „A másik ok a romániai magyar kisebbség. A legnagyobb kisebbségben élő nemzeti közösségről beszélünk az Európai Unióban. Ők is barátságtalan lépésként értékelték volna, ha mi igent mondunk az ő anyaországukat elítélő jelentésre.”
Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, a bukaresti kormánykoalíció kisebbik tagjának, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének vezetője közeledne a visegrádi négyek felé Forrás: AFP/Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Ennek fényében, azt gondolom, mi korrekt módon jártunk el, s ezt nagyon világosan elmagyaráztuk liberális kollégáinknak” – egészítette ki a korábbiakat a román politikus.