Egy magát IRA-nak nevező csoport küldte ki a levélbombákat

Vágólapra másolva!
Egy magát IRA-nak nevező csoport vállalta magára azokat a csomagokat, amelyeket múlt héten küldtek ki London több különböző pontjára, és robbanószerkezet volt bennük – írja a Sky News.
Vágólapra másolva!

Az Ír Köztársasági Hadsereg, azaz az IRA nevű csoport vállalta magára azokat a robbanószerkezeteket, amelyeket a múlt héten küldtek ki két londoni repülőtér, a Heathrow és a City közelébe, valamint a Waterloo pályaudvarra. Később a glasgow-i egyetemre is küldtek egy csomagot.

A Londonban talált gyújtószerkezetek

A4-es méretű, megcímzett fehér postai borítékokban érkeztek, kinyitásukkor kisebb tűz keletkezett,

de egyik esetben sem sérült meg senki.

A csoport szerint 5 bombát küldtek, a hatóságok eddig négyet találtak meg.

A hatóságok ezért éberségre intik a nagy-britanniai üzleti szervezeteket, valamint a brit fegyveres erők személyi állományát, és kérik, hogy bármilyen gyanús csomagot haladéktalanul jelentsenek a rendőrségnek.

A Scotland Yard keddi tájékoztatása szerint a küldemények hasonlatosak voltak azokhoz a gyújtószerkezetekhez, amilyeneket a korábbi évtizedekben az észak-írországi britellenes terrorizmushoz köthető szervezetek rendszeresen küldtek különböző címekre, ezért a nyomozás kezdettől az észak-írországi szálra összpontosít.

Ugyanakkor

az "igazi" IRA 20 éve nem követett el erőszakos merényletet, de több szakadár csoport is tovább akarja vinni a céljait,

így valószínűleg a mostani elkövetők is az egyik ilyen mozgalomhoz tartoznak.

Az egyik, magát Új IRA-nak nevező szakadár vállalt magára egy januári észak-írországi robbantást is.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány folyamatosan figyelmezteti Londont, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, és emiatt szükségessé válik a határellenőrzés újbóli bevezetése, az a felekezeti erőszakcselekmények kiújulásához vezethet.