Nem felügyelik a bírók Algériában a választásokat, ha Buteflika újraindul

Abdel-Azíz Buteflika
(FILES) In this file photo taken on April 10, 2016, Algerian President Abdelaziz Bouteflika meets with the French prime minister at his residence during an official visit in Zeralda, a suburb of the capital Algiers. - The confirmation on February 10, 2019 that Algeria's ailing President Bouteflika would contest a fifth term sparked a series of protests in the North African country. (Photo by Eric FEFERBERG / AFP)
Vágólapra másolva!
Algériában több mint ezer bíró jelentette be hétfőn közleményben, hogy nem hajlandó felügyelni az áprilisi választásokat abban az esetben, ha Abdel-Azíz Buteflika elnök újraindul az államfői tisztségért.
Vágólapra másolva!

A bírók közölték azt is, hogy új szövetséget hoznak létre.

Hetek óta tízezrek tüntetnek az észak-afrikai országban, tiltakozva az ellen, hogy

a húsz éve hatalmon levő, 82 éves Buteflika újra akar indulni immár az ötödik elnöki ciklusáért.

Az elnök ugyan közölte: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadják el.

Abdel-Azíz Buteflika Forrás: AFP/Eric Feferberg

Ahmed Gaid Szalah vezérkari főnök vasárnap arról beszélt, hogy a hadseregnek és a népnek megegyezik az ország jövőjéről alkotott elképzelése – jelentette az állami televízió. A tüntetéseket a vezérkari főnök ugyan nem említette, de szavai azt tükrözik, hogy

a hadsereg szimpatizál az elnök hatalma elleni tiltakozókkal.

Néhány órával azelőtt, hogy Buteflika vasárnap este visszatért Algériába egy kéthetes svájci gyógykezelésről, pártja, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) együttműködést kért mindenkitől annak érdekében, hogy véget vessenek a válságnak, és előmozdítsák a nemzeti megbékélést.