Fontos lépés történt a brexit felé

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnöknek és a brexit-ügyi miniszternek az Európai Unióval tartott tárgyalásokon jogilag kötelező erejű módosításokat sikerült elérnie. 
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy ezek

megerősítik és feljavítják a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást

Ezt hétfő éjjel David Lidington, a brit kormány kabinetirodáját vezető miniszter jelentette be a londoni alsóházban.

Lényegében azt sikerült elérni, hogy az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozását célzó tartalékmegoldás hatálya alatt.

Ez Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint

Theresa May miniszterelnök és Stephen Barclay, a Brexit-ügyi tárca vezetője hétfő este Strasbourgba utazott, ahol soron kívüli tárgyalást tartottak Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság Brexit-főtárgyalójával.

May jogilag kötelező erejű biztosítékokban egyezett meg Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a vitatott backstop-záradék vonatkozásában, de azt is közölte, hogy

emellett egyoldalú nyilatkozatot is el fognak fogadni.

Kiemelte, ez gyakori az államok által kötött nemzetközi szerződések ratifikációjakor.

Elmondta azonban, az új biztosítékok önmagukban is garantálják, hogy az Európai Unió ne próbálhassa tartósan vámuniós viszonyrendszerbe kényszeríteni az Egyesült Királyságot. Amennyiben ezt teszi, akkor az ország választott bírósághoz fordulhat, és ha ez megállapítja a szerződésszegést, akkor az ország beszüntetheti a pótmegoldás végrehajtását.