Meglepetés a salvadori elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Vesztésre áll a hatalom élén évtizedek óta egymást váltogató két nagy párt jelöltje Salvadorban a vasárnapi elnökválasztáson: az élen a néhány kis párt koalícióját vezető Nayib Bukele áll a szavazatok 80 százalékának összeszámlálása alapján 53 százalékos aránnyal.
Vágólapra másolva!

A második hely 32 százalékkal Carlos Callejasé, aki a konzervatív Nacionalista Köztársasági Szövetség (ARENA) jelöltje, harmadik a kormányzó Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) emberéé, Hugo Martinezé, de annyira lemaradva, hogy adatot nem közöltek egyelőre a hírügynökségek. Indult még egy negyedik jelölt is egy kis párt színében, ám szereplési eredménye jelentéktelen.

A 37 éves Bukele 2012-ben kezdte politikai szereplését kisvárosi polgármesterként. Legfőbb választási ígérete a korrupció letörése - ahogy azt három riválisa is hirdette kampányaik során. Csakhogy a két fő párt úgy tűnik, eljátszotta a választók bizalmát negyedszázados eredménytelen ténykedésével, Bukele pedig tiszta lappal indulhatott. Magát inkább baloldalinak vallja, de nyitott a szélesebb szövetségre: koalíciójához sikerült egy jobboldali kis pártot is megnyernie.

Bukelének a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot kellene megszereznie, hogy azonnal elnök lehessen. Ha ez netán nem teljesülne, akkor márciusban következik az elnökválasztás második fordulója.