Tunéziában ismét meghosszabbították a rendkívüli állapotot

Vágólapra másolva!
Tunéziában bejelentették hétfőn, hogy egy hónappal ismét meghosszabbítják a több mint három éve érvényben lévő rendkívüli állapotot, ezúttal március 6-áig.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, januári hosszabbításkor kormányzati körökben már arról beszéltek, hogy nem lesz több hosszabbítás. Az ezzel ellentétes döntést Bédzsi Káid esz-Szebszi államfő hozta meg, miután tárgyalt a miniszterelnökkel és a parlament elnökével.

A tuniszi parlamentben közben napirenden van a rendkívüli állapot feltételeiről a független Tunézia első elnöke, Habib Burgiba által 1978-ban hozott jogszabálynak a módosítása.

A mostani rendkívüli állapotot 2015. november 24-én vezették be a tunéziai elnöki őrség egyik autóbusza ellen a fővárosban elkövetett robbantásos merénylet miatt.

A detonációban az elnöki gárda tizenkét tagja halt meg. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Ugyanabban az évben az Iszlám Állam elkövetett két másik, az országba látogató turisták ellen irányuló merényletet is, amelyekben összesen hatvanan haltak meg.

A rendkívüli állapot egyebek mellett lehetővé teszi a sztrájkok megtiltását, korlátozza a gyülekezési szabadságot, és lehetővé teszi a sajtó szigorúbb ellenőrzését is az észak-afrikai országban.