Donald Trump elrendeli a rendkívüli állapotot

Trump beszéde a napelemes falról
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump elnök aláírja a kormányzat működéséhez szükséges finanszírozást biztosító törvényt, utána pedig rendkívüli állapotot hirdet - jelentette be közleményében a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders helyi idő szerint csütörtök délután.
Vágólapra másolva!

A szóvivő hangsúlyozta: az elnök ígéretéhez híven aláírja a kormányzat működését finanszírozó törvényt, és hoz egy másik döntést is - beleértve a rendkívüli állapot kihirdetését - annak érdekében, hogy "biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak".

Donald Trump elrendeli a rendkívüli állapotot Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Mitch McConnell, a szenátusban többséggel rendelkező republikánus frakció vezetője - Donald Trumpra hivatkozva - már a Fehér Ház bejelentése előtt közölte a hírt a felsőházban. Hozzátette: támogatni fogja a rendkívüli állapot kihirdetését.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a bejelentés után közölte: megítélése szerint az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet nem rendkívüli, nincs ok a rendkívüli állapot kihirdetésére. A képviselőház demokrata párti többsége "megfelelő választ fog adni" az elnök döntésére - hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre, amely szerint lehetséges-e, hogy jogilag megtámadja a rendkívüli állapot kihirdetését, Pelosi azt mondta: lehetséges, "ez is egy opció".

Csak "létező technológiákra"

A szenátus már kora este elsöprő többséggel,

83 igenlő és 16 elutasító vokssal megszavazta a törvényt,

amelyet a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetői és egy 17 tagú kétpárti törvényhozói csoport dolgozott ki. Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5.7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de

tartalmaz egy 1.375 milliárdos összeget a határbiztonság erősítésére.

A törvény kizárja konkrét fal építését és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már "létező technológiák" vehetők igénybe hozzá.

A szenátus elfogadta a törvényjavaslatot, a honatyák továbbküldték szavazásra a képviselőházba.