Ezrével érkeznek a férfiak abból az országból, ahol tömeges a nemi erőszak

Julius Maada Bio
Sierra Leone president Julius Maada Bio attends a press conference after a meeting with Ivorian President on May 4, 2018 at the presidentaial palace in Abidjan. / AFP PHOTO / Sia KAMBOU
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdettek ki Sierra Leone-ban a rengeteg nemi erőszak miatt, amiknek gyakran gyerekek az áldozatai.
Vágólapra másolva!

Julius Maada Bio elnök csütörtökön szükségállapotot hirdetett ki a 7 és fél milliós nyugat-afrikai országban az egyre erősebb közfelháborodás miatt, miután tavaly több mint kétszer annyi nemi erőszakot követtek el, mint 2017-ben.

2018-ban összesen 8500 támadást regisztráltak, míg egy évvel korábban 4 ezret, ugyanakkor

a hatóságoknak sejtésük sincs, mi állhat a brutális bűncselekmények drámai emelkedése mögött. A támadások harmada ráadásul kiskorúak ellen irányult.

A kritikusok szerint az eddigi jogszabályok sok esetben nem büntették a rémtetteket. Az államfő ezek miatt bejelentette, hogy gyerekek elleni nemi erőszakért azonnali hatállyal életfogytiglani börtönbüntetés jár majd.

Bio elnök az után döntött a szükségállapot mellett, hogy meghallgatta egy korábbi Ebola-túlélő történetét, akit rendszeresen erőszakoltak.

A rendkívüli intézkedéseknek része egy külön a nemi erőszakok ügyét vizsgáló rendőrségi nyomozócsoport és különbíróságok felállítása is.

A szükségállapot kihirdetése egyébként a leghatékonyabb módnak tűnik a borzasztó helyzet megoldására, ugyanis így az államfő megkerülheti a parlamentet, amelynek alapesetben el kellene fogadnia minden szigorító jogszabályt.

Julius Maada Bio elnök Forrás: AFP/Sia Kambou

A társadalmi felháborodás az olyan rendkívül kegyetlen bűncselekmények után lett különösen hangos, amikor például

egy ötéves kislányt olyan durván megerőszakolt a saját nagybátyja, hogy a gyermek félig lebénult.

Tavaly egy 56 éves férfi mindössze egy év börtönt kapott egy hatéves kislány megerőszakolásáért. Annak ellenére egyébként, hogy elvileg 5 és 15 év között kellene büntetni az ilyen bűntényeket.

Hatezer Sierra Leone-i férfi is jött Európába

Természetesen a Sierra Leone-iek is kivették a részüket az évek óta tartó migrációs válságból. A hivatalos adatok szerint ugyanis 2014-es helyi Ebola-járvány óta tavaly év végéig az afrikai ország összesen 8090 állampolgára érkezett Európába és folyamodott menekültstátuszért.

Elsősorban Németország volt a célpontjuk az érkezőknek, közülük is 5990 volt férfi, ami 74 százalékot jelent.

Tehát magyarán négy Sierra Leone-i migránsból három férfi volt.

Tavaly júniusban például a legnagyobb német lap, a Bild idézett egy Sierra Leone-i férfit, aki konkrétan bevallotta, hogy gyerekkatonaként rengeteg civilt, köztük nagyon sok nőt és gyereket ölt meg. 2016 decemberében érkezett a németekhez, miután több másik uniós ország elutasította a menedékkérelmét.

2017 decemberében pedig azzal kerültek be a hírekbe a Sierra Leone-iek, hogy 175-en tüntettek a bajorországi Deggendorf menekültközpontjánál, mondván nem elégedettek a körülményeikkel.

Olyanokat kifogásoltak a migránsok, hogy nem megfelelőek a németektől ingyen kapott élelmiszerek,

a higiéniás állapotok sincsenek túlzottan rendben, illetve a nyolc férőhelyes szobák túl kicsik.

Sierra Leone-i utcakép Forrás: AFP/Saidu Bah

Sőt, ami még ennél is jobban szúrta a szemüket, hogy nem fogadják el a menedékkérelmeiket, és munkavállalási engedélyt sem kapnak, és úgy általában két évet kell eltölteniük a menekültközpontban. Tehát konkrétan azzal volt problémájuk az önkényesen Németországba migrálódó afrikaiaknak, hogy menekültügyi eljárásnak merték alávetni őket a befogadó országban.

Később kiderült, hogy csak a Sierra Leone-iek hisztiznek az állapotok miatt, semelyik másik bevándorlócsoport nem.

Az önkormányzat pedig rávilágított arra is, hogy a hatóságok emberei ugyanazt eszik, mint a migránsok, ráadásul közkívánatra levették az étlapról a sertést, helyette pulyka- és csirkehúst adtak. A legfájdalmasabb viszont az volt, amikor a város emlékeztette a tüntetőket, hogy a szobák tisztaságáért a lakók felelnek. A nyolcfős szobák mítoszát is hamar eloszlatták, ugyanis átlagosan hárman laktak egy helyen.